Η Γερμανία συμφώνησε σε κοινό δανεισμό της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση - Μέσω δανείων στα κράτη μέλη

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία συμφώνησε σε κοινό δανεισμό της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση - Μέσω δανείων στα κράτη μέλη
Με την προϋπόθεση ώστε τα χρήματα να δίνονται στις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μορφή δανεισμού και όχι με τη μορφή επιδότησης. 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας φέρεται να έχει συμφωνήσει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας έρχεται από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς με την προϋπόθεση ώστε τα χρήματα να δίνονται στις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μορφή δανεισμού και όχι με τη μορφή επιδότησης.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω των επιθέσεων στο Βερολίνο για την απόφαση ενίσχυσης της γερμανικής οικονομίας με 200 δισ. ευρώ, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του Σολτς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, είχε ζητήσει το κοινό δανεισμό των κρατών της ΕΕ, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, να υποστηρίζει τότε πως ο κοινός δανεισμός δεν θα είναι η απάντηση στην τωρινή κρίση, όπως ήταν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι λεπτομέρειες για τον κοινό δανεισμό δεν έχουν συμφωνηθεί πλήρως ακόμα, αλλά το ύψος του δανεισμού αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τη μετά της πανδημίας εποχή, συνολικού μεγέθους 724 δισ. ευρώ.

Το πράσινο φως από το Βερολίνο μένει να δοθεί μετά από την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη συνταγματικότητα του μηχανισμού δανεισμού.

Τον Απρίλιο του 2021, το Δικαστήριο έδωσε αρχικά την έγκριση του στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέροντας πως το μπλοκάρισμα του Ταμείου πιθανά θα έκανε μεγαλύτερο κακό από τη χρηματοδότηση του.

Σημειώνεται πως μετά από το δημοσίευμα, το ευρώ κατέγραψε πρόσκαιρη άνοδο έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, προτού υποχωρήσει εκ νέου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider