Πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν από την Κομισιόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν από την Κομισιόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από τις Βρυξέλλες πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να προτείνει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή, σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής δήλωσης της συνάντησής τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Κομισιόν να εργαστεί επειγόντως σε ενέργειες που συμπεριλαμβάνουν «την πρόταση εφαρμόσιμων λύσεων για τη μείωση των τιμών μέσω ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου», σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης της Συνόδου, που είδε το Reuters.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως σε ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της «πρότασης εφαρμόσιμων λύσεων για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου», σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης, που είδε το Reuters.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την Παρασκευή μια σειρά μέτρων σε όλο το μπλοκ, όμως διχάζονται για την επόμενη κίνησή τους, την οποία θα συζητήσουν οι ηγέτες στη συνάντησή τους στην Πράγα.

Η πλειονότητα των «27» επιθυμεί ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Άλλωστε, ήδη 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα την Επιτροπή με κοινή τους επιστολή προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ άλλα κράτη - μέλη είναι αντίθετα, ιδίως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου της Ευρώπης, με το Βερολίνο να εκφράζει την επιφυλακτικότητά του από ένα τέτοιο μέτρο.

Η Κομισιόν, δεν έχει προτείνει ακόμη ανώτατο όριο και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ιδέα - προτείνοντας στις χώρες να εξετάσουν αντ' αυτού ένα πλαφόν που να στοχεύει μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη, ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο γνώμης στο Bloomberg Opinion, επισημαίνοντας πως αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επιτρέπεται στη Ρωσία να χρησιμοποίει το φυσικό αέριο ως «όπλο» στην σύγκρουση της με τον δυτικό κόσμο.

«Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το Eurogroup θα δεσμευτεί μόνο για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν

Αέριο: Πότε και σε ποιους καταναλωτές μπορεί να επιβληθεί δελτίο στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider