Σκέρτσος: Το «Ελλάδα 2.0» ως ανάχωμα στην διεθνή οικονομική επιβράδυνση

Newsroom
Μοιράσου το
Σκέρτσος: Το «Ελλάδα 2.0» ως ανάχωμα στην διεθνή οικονομική επιβράδυνση
«Υπαρξιακό χαρακτήρα» έχει, για τον υπουργό Επικρατείας, «η απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

«Υπαρξιακό χαρακτήρα» έχει, για τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, «η απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου "Ελλάδα 2.0" και η προστασία του από τη στείρα προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά και την επιβράδυνση που χαρακτηρίζει παραδοσιακά το κυβερνητικό έργο πριν από τις εκλογές». Και τούτο, γιατί όπως επιχειρηματολογεί σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», το εν λόγω σχέδιο προφυλάσσει τη χώρα από τους κλυδωνισμούς που υφίσταται σήμερα η διεθνής οικονομία λόγω του ρωσικού πολέμου και της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, ενώ συμβάλει στη διατηρήσιμη μεγέθυνση του εθνικού μας εισοδήματος.

Αναλυτικά, «την περασμένη Παρασκευή, 30/9, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε νωρίτερα του αναμενόμενου και τα 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα που συνδέονται με την εκταμίευση επιπλέον 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντός του 2022. Συνολικά η Ελλάδα θα έχει εισπράξει 11,1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό κουμπαρά του ΤΑΑ και θα έχει εκταμιεύσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία έως το τέλος Δεκεμβρίου», είναι τα στοιχεία που παραθέτει στην αρχή του άρθρου του ο υπουργός Επικρατείας.

Και συνεχίζει: «Η χώρα μας είναι μόλις το 4ο μέλος της ΕΕ που κατέθεσε αίτημα για τη δεύτερη δόση. Και η πρώτη σε όλη την Ένωση που ολοκλήρωσε επιτυχώς τα ορόσημα για το σκέλος των δανείων της τρίτης δόσης. Σε κάτι λιγότερο από ενάμιση χρόνο από τον Ιούλιο του 2021 που λάβαμε την έγκριση του σχεδίου μας, η Ελλάδα θα έχει εκταμιεύσει το 1/3 των πόρων που δικαιούται ως εθνικό μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πακέτο στήριξης που έχει λάβει χώρα μέλος της ΕΕ (20% του ΑΕΠ έναντι κάτω του 15% στα αμέσως επόμενα κράτη)».

Αναλύοντας, αμέσως μετά, τι σημαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει «ότι χάρη στο συνεκτικό και καλά αρθρωμένο εθνικό μας σχέδιο αλλά και την εμπροσθοβαρή και συνεπή τήρηση των δεσμεύσεών μας, η Ελλάδα από παραδοσιακός ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, μετατρέπεται σταδιακά σε πρωταθλητή απορρόφησης. Θωρακίζουμε έτσι την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις με πρόσθετους πόρους που είναι απολύτως κρίσιμοι για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην αγορά και να διατηρήσουμε το ιστορικά υψηλό επενδυτικό και αναπτυξιακό μομέντουμ».

Ενώ θυμίζει, παράλληλα, και σειρά οικονομικών-κοινωνικών παραμέτρων, όπως ότι στη χώρα μας «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας "τρέχει" με διπλάσιες ταχύτητες αυτή τη στιγμή από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανεργία και το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνονται επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο σε 20ετές υψηλό. Ο τουρισμός σημειώνει ρεκόρ εσόδων και τον Σεπτέμβριο. Και οι εξαγωγές μας πλέον έχουν ξεπεράσει ως μερίδιο του ΑΕΠ το 40% πάνω από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και πίσω μόνο από τη Γερμανία. Η Ελλάδα καταγράφεται από τον διεθνή οικονομικό τύπο (βλ. Financial Times 26.9.2022) ως μια από τις 7 δυναμικά και σε υγιείς βάσεις αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Φυσικά ο υψηλός εισαγόμενος πληθωρισμός που τείνει να λάβει δομικά χαρακτηριστικά και ροκανίζει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί πολύ σοβαρή πρόκληση».

Κατά συνέπεια, «η απρόσκοπτη συνεπώς υλοποίηση του σχεδίου "Ελλάδα 2.0" και η προστασία του από την στείρα προεκλογική αντιπαράθεση αλλά και την επιβράδυνση που χαρακτηρίζει παραδοσιακά το κυβερνητικό έργο πριν από τις εκλογές αποκτά υπαρξιακό χαρακτήρα. Τόσο για τη χώρα και την προφύλαξη της από τους κλυδωνισμούς που υφίσταται σήμερα η διεθνής οικονομία λόγω του ρωσικού πολέμου και της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, όσο φυσικά και για τη διατηρήσιμη μεγέθυνση του εθνικού μας εισοδήματος. Προβάλει μια ευκαιρία με τη συνδρομή της αλματώδους ανάπτυξης και των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων του ΤΑΑ, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορούν να αγγίξουν τα 80 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, να δημιουργήσουμε μια "ζώνη ασφαλείας" γύρω από την ελληνική οικονομία ώστε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές αμυχές την διεθνή οικονομική επιβράδυνση. Έτσι θα μπορέσουμε να "ισοφαρίσουμε" τη χαμένη οικονομικά περίοδο του 2015-2019 όταν η Ελλάδα βυθίστηκε αρχικά σε ύφεση και μετά σε αναιμική ανάπτυξη, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτυσσόταν δυναμικά».

Και, εν κατακλείδι, «ήδη το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους -μικρές, μεσαίες και μεγάλες- για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ με τα σχεδόν μηδενικού κόστους τραπεζικά δάνεια (0,9% επιτόκιο) που επιδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαρτυρά ότι πράγματι το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις μεγάλες κρίσεις. Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να την χαραμίσουμε. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια χαμένη δεκαετία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:58

Ένας στους δέκα Γερμανούς δεν χρησιμοποίησε καθόλου θέρμανση έως το τέλος του Νοεμβρίου

15:56

Κορονοϊός: 43.748 νέα κρούσματα - Στους 91 οι διασωληνωμένοι, στους 154 οι θάνατοι από τη νόσο

15:49

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε ο κλάδος των κατασκευών τον Νοέμβριο

15:44

Επένδυση - μαμούθ της TSMC στην Αριζόνα: 2ο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ ύψους 40 δισ. δολαρίων

15:39

Γερμανία: Άνω των προσδοκιών οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,8%

15:38

ΗΠΑ: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο - Χαμηλότερο των εκτιμήσεων

15:33

Διαγράφονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν - Παράταση στα rapid test για εργαζομένους

15:31

Βρετανία: «Παραλύουν» οι υπηρεσίες ασθενοφόρων - Πάνω από 10.000 απεργούν στις 21 και 28 Δεκεμβρίου

15:30

Landis+Gyr: Ένας βιομηχανικός κολοσσός μια ώρα από την Αθήνα

15:29

ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας 3.000 νέων

15:25

Ντίμον (JP Morgan): Μια ήπια έως μεγάλη ύφεση είναι πιθανή το 2023

15:19

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς

15:18

Κρυπτονομίσματα: Η κατάρρευση της FTX έφερε χρεοκοπία hedge fund, ύψους 36 εκατ. δολαρίων

15:14

Κόσοβο: Ως τα τέλη του 2022 το αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

14:58

Γαλλία: Στο ζήτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρονται σήμερα πολλά ΜΜΕ

14:56

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο «στοιβάζει» πλοία στην Τουρκία

14:48

Οικονόμου: Η ελαφρότητα και η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα είναι πηγή σοβαρών κινδύνων για τον τόπο

14:38

Το HBO Max επιστρέφει στο Amazon Prime για την προσέλκυση νέων συνδρομητών

14:30

Χατζηδάκης: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών

14:24

Η ΕΕ θα επενδύσει 13,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2023-2024

14:13

Σκέρτσος για Eurogroup: Όταν ο πρωθυπουργός λέει «το είπαμε και το κάναμε» το εννοεί - Σήμανε το τέλος μιας επώδυνης διαδρομής

13:57

Ρομά άναψαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στην Μεσογείων - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

13:48

Fitch: Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2023 - Στο 5% ο δείκτης των NPEs

13:40

Ουκρανία: Στο Ντονμπάς κοντά στο μέτωπο μετέβη ο πρόεδρος Ζελένσκι

13:32

Τράπεζες: Απότομη μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα – Γερασμένο το ηλικιακό προφίλ

13:23

Δύο ψηφιακές πλατφόρμες από ΕΣΠ για πειραϊκές επιχειρήσεις

13:19

Morgan Stanley: Ώρα για κατοχύρωση κερδών - Είμαστε και πάλι πωλητές

13:17

Skroutz: Αυξημένη κατά 38,84% η μέση τιμή του καλαθιού αγορών κατά τη φετινή Black Friday

13:16

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα

13:09

Alpha Bank: Στο 7,75% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο - Αντλεί 450 εκατ. ευρώ