Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Χρειαζόμαστε πλαφόν για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Χρειαζόμαστε πλαφόν για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Επανέλαβε την πρόταση της Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Την ανάγκη για ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ανέδειξε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

«Πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας» σημείωσε η κα Σίμσον, μία ημέρα πριν από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, ενώ αν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, «τότε είναι δυνατό ένα ανώτατο όριο τιμής». «Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικότητα, είναι η πηγή του προβλήματος. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για αυτούς για εξαγωγή στην Ευρώπη» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για να θωρακιστούν οι καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, η Επιτροπή προωθεί έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και την εισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων» σημείωσε η Κάντρι Σίμσον.

Politico: «Όχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πάντως, νωρίτερα έγινε γνωστό από το Politico πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν για τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου, αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ενώ ήρθε σε διαφωνία και με Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Την είδηση μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη. Η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές, είπε.

Τρεις διπλωμάτες μιλώντας στο Politico διπλωμάτες, σχολίασαν πως το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς. Tαυτόχρονα, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση - έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, όπως προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά τους, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές - καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Τα δίκτυα φυσικού αερίου στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αερίων από ΑΠΕ

Γερμανία: «Φρένο τιμής αερίου» αντί έκτακτης εισφοράς αποφάσισε η κυβέρνηση

Ρωσία: Επίσημη τελετή προσάρτησης των 4 ουκρανικών περιοχών την Παρασκευή, παρουσία Πούτιν

gazzetta
gazzetta reader insider insider