Moody's: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για ανάπτυξη, χρέος, τράπεζες και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για ανάπτυξη, χρέος, τράπεζες και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας
Ο οίκος υπογραμμίζει την δυναμική αλλά και τους κινδύνους που συνεχίζουν να ενυπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ο οίκος της Moody’s έρχεται με μια λίστα τεσσάρων ερωταπαντήσεων να υπογραμμίσει την δυναμική που ώθησε την ελληνική οικονομία σε αυτή την πρόοδο, αλλά και τους κινδύνους που συνεχίζουν να ενυπάρχουν σε αυτήν.

Τo τελευταίο report της Moody’s εστιάζει στην ανάπτυξη, στο χρέος, στις τράπεζες και στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Είναι πιθανό η Ελλάδα να διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη;

Ο οίκος αξιολογήσεων εκτιμά πως ο ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε μια «υγιή» αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% το 2022.

Ωστόσο, προβλέπει πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τις ευρύτερες τιμολογιακές πιέσεις αποδυναμώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να επιβαρύνει τις επενδύσεις.

Επιπλέον, η Moody’s προσθέτει πως πέρα από τους ανωτέρω παράγοντες που αφορούν στην επόμενη χρονιά, ενυπάρχουν δομικές παράμετροι στην ελληνική οικονομία, όπως η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας η οποία συνεχίζει να εμποδίζει την μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης της χώρας περίπου στο 1,2%.

Είναι το «βουνό» χρέους της Ελλάδας ακόμα η κύρια πιστωτική της πρόκληση και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τους οποίους πρέπει να υπάρξει προσοχή;

Aπαντώντας σε αυτό το ερώτημα, η Moody’s αναφέρει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020, ενώ προβλέπει αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα από
το 2023 τα οποία και θα υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις χρέους στο 154% έως το 2026.

Ωστόσο, και πέραν αυτού, ο οίκος τονίζει ότι ακόμα και έτσι η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα χρέη παγκοσμίως έως τότε.

Το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης και ο μέσος χρόνος λήξης άνω των 18 ετών μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης των θεσμικών πιστωτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα;

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, η προοπτική του οίκου για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένει θετική κυρίως λόγω της προόδου που έχουν σημειώσει οι τράπεζες στη μείωση των NPLs από σχεδόν 50% κατά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη σε 9,5% τώρα.

Συμπληρώνει δε, πως η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα στηρίξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών, κάτι που με την σειρά του θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει τους κινδύνους για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελούν οι εκλογές του επόμενου έτους για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας;

Στην τελευταία της απάντηση, η Moody’s εκτιμά πως ένας αλλαγμένος εκλογικός νόμος που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα πιο καθαρό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης καθιστά πιθανούς δύο γύρους εκλογών, τους οποίους αναμένει την άνοιξη του 2023, ενώ υπογραμμίζει πως μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Moody’s καταλήγει πως υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της χώρας από τις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Google ανοίγει το πρώτο cloud region στην Ελλάδα -«Θα δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

Tα spreads των ομολόγων «πνίγουν» τον δανεισμό των επιχειρήσεων – Στο 9% το επιτόκιο δανεισμού για 5 χρόνια

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider