Φυσικό αέριο: Νέο ράλι για τις τιμές στην Ευρώπη, μετά από τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Νέο ράλι για τις τιμές στην Ευρώπη, μετά από τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας
Η Ρωσία προειδοποίησε πως οι παραδόσεις αερίου προς την Ευρώπη μπορούν να διακοπούν και μέσω της Ουκρανίας.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη, μετά από τις νέες απειλές της Ρωσίας για διακοπή της ενεργειακής τροφοδοσίας στην ευρωπαϊκή αγορά και την ώρα που συνεχίζεται αμείωτος ο ενεργειακός πόλεμος Βρυξελλών - Μόσχας με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας κερδίζουν 13,19% στα 210,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η άνοδος έρχεται αφότου την Τρίτη κατέγραψαν αύξηση 7,1%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ενεργειακός πόλεμος ΕΕ- Ρωσίας

Η ενίσχυση των τιμών έρχεται εν μέσω του σχεδίου της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο αέριο στα 180 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Παράλληλα, η Ρωσία προειδοποίησε πως οι παραδόσεις αερίου προς την Ευρώπη μπορούν να διακοπούν και μέσω της Ουκρανίας, αλλά με τις -μειωμένες, από την αρχή του πολέμου- ροές μέσω της Ουκρανίας προς την ΕΕ να συνεχίζονται κανονικά μέχρι και σήμερα.

Ακόμα, στο αρνητικό κλίμα προστίθενται και οι εξελίξεις στον αγωγό Nord Stream, με τις εκρήξεις που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες να σημαίνουν πως οι παραδόσεις αερίου δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να επιδιορθωθούν οι βλάβες.

Στο «πολιτικό» κομμάτι της έντασης, μένει να φανεί το ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ στα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση 4 ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κινούνται προς την επιβολή ενός 8ου πακέτου κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για επιστολή προς Κομισιόν: Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας

ΕΕ: Πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν Ελλάδα και 14 ακόμα κράτη μέλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider