Τέλος στην πληρωμή τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στην πληρωμή τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ
Την παύση των πληρωμών τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες φαίνεται πως επεξεργάζεται η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει πώς θα «ψαλιδίσει» την επιδότηση σε τράπεζες (που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ σε τόκους), μία ενέργεια που πιθανότατα θα ενοχλήσει έντονα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ ανέβασε το επιτόκιο που πληρώνει για τα αποθεματικά των τραπεζών αξίας 4,6 τρισ. ευρώ που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, από -0,5% σε 0,75% σε λιγότερο από δύο μήνες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ΕΚΤ να μένει ξεκρέμαστη με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιους τόκους σε αυτά τα αποθεματικά και απειλεί να δημιουργήσει μια «τρύπα» στο κεφάλαιο των κεντρικών τραπεζών σε διάφορες χώρες - «κλειδιά», με το Βέλγιο και την Ολλανδία ήδη να προειδοποιούν για μελλοντικές απώλειες.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ μπαίνει στην πολιτικά δυσάρεστη θέση να επιδοτεί τις τράπεζες σε μια εποχή που οι λαοί αγωνίζονται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση επί των σχεδίων.

Ειδικότερα, οι τράπεζες θα έχουν εγγυημένο κέρδος από τριετή δάνεια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ, επειδή το μέσο επιτόκιο που πληρώνουν σε αυτές τις Στοχευμένες Πράξεις Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO) είναι χαμηλότερο από αυτό που μπορούν να κερδίσουν με την κατάθεση των ίδιων κεφαλαίων στην κεντρική τράπεζα.

Για αυτούς τους λόγους, το προσωπικό της ΕΚΤ εξετάζει τρόπους για να μειώσει τις δαπάνες, όπως με το να μην πληρώσει τόκους για μετρητά που ενδεχομένως έχουν δανειστεί οι τράπεζες από την ίδια την κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ενδέχεται α αλλάξει και τους όρους των δανείων TLTRO, αν και αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία των μελλοντικών προγραμμάτων, αφενός και αφετέρου θα δημιουργούσε και νομικές προκλήσεις. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είναι πιθανό να δυσαρεστήσει τις τράπεζες ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει την ΕΚΤ στα δικαστήρια.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αισθάνονται πως τα μέτρα αυτά θα ήταν δικαιολογημένα για τη διατήρηση του κεφαλαίου, καθώς οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τα εξαιρετικά φθηνά δάνεια στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Ανακοίνωσε νέα εθελούσια έξοδο – Πλαφόν αποζημίωσης 160.000 ευρώ

«Καμπανάκι» για ελλείψεις στα λιπάσματα και στο βάθος... νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Βιωσιμότητα: Έρχονται οι «πόλεις των 15 λεπτών» και οι «γειτονιές του ενός λεπτού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider