Eυρωζώνη: Για τρίτο συνεχή μήνα μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα - Σε χαμηλό 9ετίας ο PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eυρωζώνη: Για τρίτο συνεχή μήνα μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα - Σε χαμηλό 9ετίας ο PMI
Η συρρίκνωση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται και τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ διαβρώνει τη ζήτηση και αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή.

Εκτός εκείνων των μηνών όπου είχαν επιβληθεί lockdown, ο PMI της S&P Global έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η συρρίκνωση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται και τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες.

Σε ολόκληρη την οικονομία των 19 κρατών, το αυξανόμενο κόστος έχει «φρενάρει» τη ζήτηση που ακολούθησε την πανδημία, ενώ οι περιορισμένες αποστολές ενέργειας της Ρωσίας αναγκάζουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και η έκθεση του S&P Global δείχνει ότι οι εταιρείες μειώνουν τις προοπτικές τους και περιορίζουν τις προσλήψεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν είναι μόνο η Ευρώπη: τα στοιχεία που αναμένονται για τις ΗΠΑ πρόκειται να δείξουν έναν ξεχωριστό PMI που παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Οι πρώτες μετρήσεις του PMI δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - ένας ρυθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο απότομος τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένα πιθανό «φωτεινό» σημείο είναι τα σημεία συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες που φαίνεται πως συνεχίζουν να μειώνονται. Ωστόσο, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έμοιαζαν ότι επρόκειτο να μειωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PMI: Η μεταποίηση στην Ελλάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020

Βρετανία: Φορολογικό πακέτο, επιδοτήσεις στην ενέργεια και μεταρρυθμίσεις 228,81 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο νέος ΥΠΟΙΚ

Goldman Sachs: Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρωζώνη - Υψηλή αβεβαιότητα μπροστά σε έναν κρίσιμο χειμώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider