Έρευνα - ΗΠΑ: Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου αυξάνει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα - ΗΠΑ: Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου αυξάνει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται
Το Γραφείο Στατιστικών για Εργασιακά Θέματα την Τρίτη θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό με οικονομολόγους να πιστεύουν πως θα αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και βλέπουν πτώση 0,1% από τον Ιούλιο.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός που τώρα καλπάζει κάποια στιγμή θα πέσει, όπως επισημαίνει έρευνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Οι ερωτηθέντες στην «Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών» της Fed της Νέας Υόρκης απάντησαν πως αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι 5,7% τέτοια εποχή του χρόνου, μειωμένος από 6,2% τον Ιούλιο και ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2021.

Η πιο αισιόδοξη ματιά έρχεται μετά την μικρή πτώση των τιμών της βενζίνης που είχε φτάσει σε υψηλό, δηλαδή να κοστίζει πάνω από 5 δολάρια το γαλόνι νωρίτερα το καλοκαίρι όπως αναφέρει το CNBC.

Την τρέχουσα περίοδο στις ΗΠΑ, η βενζίνη κοστίζει περίπου 3,71 δολάρια το γαλόνι, με την τιμή να παραμένει πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αλλά μειωμένη κατά 26 σεντς από τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αλλάξουν ελάχιστα σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ και οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσουν να «σκαρφαλώνουν», αλλά η αναμενόμενη αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση είναι 0,8 χαμηλότερη από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, τα ενοίκια προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,6%, αλλά είναι μειωμένα κατά 0,3% συγκριτικά με την έρευνα του Ιουλίου.

Αυξάνεται το κόστος ζωής

Ενώ οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν κάπως, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κόστος ζωής θα γίνει ακόμη υψηλότερο.

Στα μάτια των ανθρώπων με μεγαλύτερη μόρφωση αλλά και χαμηλότερα εισοδήματα, οι δαπάνες των νοικοκυριών το επόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 7,8% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων στόχευε τον πληθωρισμό

Κρίσιμη προειδοποίηση (BIS) ενάντια στις συνέπειες μονομερούς δράσης από την ΕΚΤ

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο «δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης» τονίζει η Νορβηγία

gazzetta
gazzetta reader insider insider