ΕΚΤ: Τρεις οίκοι αναμένουν αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,75%, μετά από τον υψηλό πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τρεις οίκοι αναμένουν αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,75%, μετά από τον υψηλό πληθωρισμό
Οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75% έναντι της αύξησης του 0,50% που είχε κάνει τον Ιούλιο.

Σημαντική αύξηση στα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν οι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων, στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Την Τετάρτη η Eurostat ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 9,1% (σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία) από 8,9% τον Ιούλιο, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, μετέδωσε το Bloomberg. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, έφτασε και αυτός σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 4,3%.

Η περαιτέρω αύξηση των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να πιέσει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ευρωτράπεζας, με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται πως λίγο μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, «έδειξε» πως χρειάζεται μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένονται περαιτέρω βήματα στην αύξηση των επιτοκίων».

Οι προβλέψεις των αγορών

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75% έναντι της αύξησης του 0,50% που είχε κάνει τον Ιούλιο.

Ο Γκρεκ Φουζέσι της JP Morgan δήλωσε στο Bloomberg ότι «έχει αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της ΕΚΤ που προτιμούν μια πιο δυνατή απάντηση. Ο πληθωρισμός της Τετάρτης θα τους ενισχύσει αυτή την άποψη. Παρ' όλο που είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις διαθέσεις του Δ.Σ. μετά από το καλοκαίρι, υποψιαζόμαστε μια αύξηση 0,75% για την ερχόμενη εβδομάδα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Σβεν Γιάρι Στεν, είπε πως τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι λίγο καλύτερα των εκτιμήσεων, προσθέτοντας πως η Ευρωζώνη βιώνει μια ήπια οικονομική κάμψη. Ο ίδιος αναμένει πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ορισμένα μέτρα στήριξης στη Γερμανία τελειώνουν και καθώς οι υψηλές ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να επηρεάζουν τις λιανικές τιμές».

Η Bank of America σημειώνει για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, ότι μια αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη από αυτή του Ιουλίου «έχει γίνει πλέον οριακά πιο πιθανή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): «Τακτική και προβλέψιμη» πρέπει να είναι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων

Στην ΕΚΤ «φοβούνται» ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ενισχύσουν, αντί να φρενάρουν, τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider