Ρεύμα: Αύξηση 20% των αλλαγών προμηθευτή τον Αύγουστο

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Αύξηση 20% των αλλαγών προμηθευτή τον Αύγουστο
Ενδείξεις ενίσχυσης της κινητικότητας στην εγχώρια λιανική ρεύματος, στις 19 πρώτες ημέρες αναστολής των «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου μαζί με την «απόσυρση» της ρήτρας. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου προμήθειας, είναι απαραίτητη και η εικόνα των μετακινήσεων που θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο, για μία πρώτη αποτίμηση του «τοπίου» που διαμορφώνεται στην αγορά, με το νέο καθεστώς αλλαγής εταιρείας προμήθειας.

Σημάδια ενίσχυσης της κινητικότητας στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, χωρίς ωστόσο τουλάχιστον προς το παρόν να αποτυπώνεται κάποια θεαματική αλλαγή σε σχέση με αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών, προκύπτουν από τα στοιχεία για τις αλλαγές παρόχου στις πρώτες 19 ημέρες του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχων μήνας έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τις μετακινήσεις των καταναλωτών σε καινούριο προμηθευτή, καθώς από την 1η Αυγούστου έκανε «πρεμιέρα» το νέο καθεστώς μετακινήσεων, στο πλαίσιο της προσωρινής «απόσυρσης» των ρητρών αναπροσαρμογής.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 του μήνα τις χρεώσεις τους για τον επόμενο μήνα, με τους πελάτες τους να μπορούν να αλλάξουν πάροχο αν μεταβληθεί η τιμολόγησή τους. Οι μετακινήσεις πλέον δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, όπως για παράδειγμα στην καταβολή «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης στον πρώην πάροχο.

Αύξηση 20% των μετακινήσεων τον φετινό Αύγουστο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στις πρώτες 19 ημέρες εφαρμογής της παρέμβασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι μετακινήσεις παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα 1-19 Αυγούστου 2022 άλλαξαν πάροχο 37.700 περίπου καταναλωτές, έναντι 31.200 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ένας ακόμη λόγος που η ενίσχυση των μετακινήσεων φαίνεται να οφείλεται στο νέο καθεστώς μετακινήσεων είναι και το γεγονός ότι οι αλλαγές μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11% περίπου τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς προφανώς αρκετοί καταναλωτές περίμεναν την εφαρμογή της παρέμβασης του ΥΠΕΝ από τον Αύγουστο, ώστε να αποφασίσουν αν θα αναζητήσουν νέο πάροχο.

Έτσι, φέτος τον Ιούλιο οι αλλαγές προμηθευτή διαμορφώθηκαν σε 61.000 περίπου. Αντίθετα, τον Ιούλιο του 2021 είχαν αγγίξει τις 68.700.

Αποτίμηση μετά τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου προμήθειας, η έστω και μικρή αύξηση των αλλαγών προμηθευτή τον Αύγουστο (μήνα που παραδοσιακά η επιλογή εταιρείας προμήθειας ρεύματος δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες των νοικοκυριών) δίνει ένα πρώτο «σήμα» για το γεγονός ότι το νέο καθεστώς θα αυξήσει την κινητικότητα στη λιανική αγορά.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, μόνο όταν περάσει και ο Σεπτέμβριος και αποτυπωθούν τα στοιχεία των μετακινήσεων και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, θα μπορεί να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του βαθμού στον οποίο φαίνεται να ενισχύονται οι μετακινήσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι τουλάχιστον για ένα δίμηνο ακόμη δεν αναμένεται να δούμε θεαματικές αυξήσεις στις αλλαγές προμηθευτή, δηλαδή σημαντικά πάνω από τα επίπεδα των 50.000-60.000 μετακινήσεων μηνιαίως, που καταγράφονταν έως τώρα. Κι αυτό γιατί οι αυξομειώσεις στις χρεώσεις που ανακοινώνουν οι πάροχοι ανά μήνα, λόγω των σκαμπανεβασμάτων των χονδρεμπορικών τιμών, δυσκολεύουν τους καταναλωτές να αποκτήσουν μία εικόνα για την τιμολογιακή στρατηγική που έχει χαράξει κάθε εταιρεία.

Ανασταλτικός παράγοντας η όξυνση της κρίσης

Έτσι, όταν μία εταιρεία ανακοινώνει τον Αύγουστο τη μικρότερη χρέωση, και τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη, το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα περιμένουν λίγους μήνες, ώστε να γίνει πιο σαφής η πολιτική των προμηθευτών, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.

Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν επίσης ότι ανασταλτικός παράγοντας είναι και η όξυνση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει ως συνέπεια οι ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών να κινούνται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα. Επομένως, όταν οι χρεώσεις έχουν «πάρει φωτιά», πριν από τις επιδοτήσεις, ο καταναλωτής αποθαρρύνεται από να αντιπαραβάλει τις προσφορές των παρόχων, καθώς σε σχέση με την τελική επιβάρυνση είναι μικρό το όφελος που θα είχε αν αλλάξει εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν στην πορεία πολλαπλασιαστούν οι μετακινήσεις, θα μπορούν να υποστηριχθούν οι αλλαγές παρόχου, χωρίς προβλήματα στις τιμολογήσεις των καταναλώσεων από την παλιά και τη νέα εταιρεία. Όπως επισημαίνουν, αυτό συμβαίνει γιατί με τη σύναψη σύμβασης με καινούριο πάροχο, ο νέος προμηθευτής χορηγεί ο ίδιος στον ΔΕΔΔΗΕ την ένδειξη του μετρητή του νέου πελάτη του.

Σκρέκας: Χωρίς περιορισμοί οι μετακινήσεις και με ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια στιγμή, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης στο πλαίσιο, για τις περιπτώσεις καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο έχοντας ανεξόφλητες οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή τους.

Οι φορείς της αγοράς, όπως και η ΡΑΕ σε σχετική της εισήγηση, είχαν προτείνει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα του παλιού προμηθευτή να προχωρά σε εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός πρώην πελάτη του, ο οποίος είτε έχει αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς είτε δεν τηρεί τον διακανονισμό των χρεών του. Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Σκρέκα, δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο - ηλεκτρικό ρεύμα, ένα «κακό» σενάριο με γερμανική υπογραφή για τον πληθωρισμό

ESG: Πώς η Ευρώπη χρηματοδότησε την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία

Έκρηξη απολύσεων στο επτάμηνο - «Γκρίζες» ζώνες εστίαση και εκπαίδευση

Όλες οι ειδήσεις

16:02

Η Microsoft προσφέρει στη Sony 10ετές συμβόλαιο για να μείνει το Call of Duty στο PlayStation

15:58

Ένας στους δέκα Γερμανούς δεν χρησιμοποίησε καθόλου θέρμανση έως το τέλος του Νοεμβρίου

15:56

Κορονοϊός: 43.748 νέα κρούσματα - Στους 91 οι διασωληνωμένοι, στους 154 οι θάνατοι από τη νόσο

15:49

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε ο κλάδος των κατασκευών τον Νοέμβριο

15:44

Επένδυση - μαμούθ της TSMC στην Αριζόνα: 2ο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ ύψους 40 δισ. δολαρίων

15:39

Γερμανία: Άνω των προσδοκιών οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,8%

15:38

ΗΠΑ: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο - Χαμηλότερο των εκτιμήσεων

15:33

Διαγράφονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν - Παράταση στα rapid test για εργαζομένους

15:31

Βρετανία: «Παραλύουν» οι υπηρεσίες ασθενοφόρων - Πάνω από 10.000 απεργούν στις 21 και 28 Δεκεμβρίου

15:30

Landis+Gyr: Ένας βιομηχανικός κολοσσός μια ώρα από την Αθήνα

15:29

ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας 3.000 νέων

15:25

Ντίμον (JP Morgan): Μια ήπια έως μεγάλη ύφεση είναι πιθανή το 2023

15:19

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς

15:18

Κρυπτονομίσματα: Η κατάρρευση της FTX έφερε χρεοκοπία hedge fund, ύψους 36 εκατ. δολαρίων

15:14

Κόσοβο: Ως τα τέλη του 2022 το αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

14:58

Γαλλία: Στο ζήτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρονται σήμερα πολλά ΜΜΕ

14:56

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο «στοιβάζει» πλοία στην Τουρκία

14:48

Οικονόμου: Η ελαφρότητα και η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα είναι πηγή σοβαρών κινδύνων για τον τόπο

14:38

Το HBO Max επιστρέφει στο Amazon Prime για την προσέλκυση νέων συνδρομητών

14:30

Χατζηδάκης: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών

14:24

Η ΕΕ θα επενδύσει 13,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2023-2024

14:13

Σκέρτσος για Eurogroup: Όταν ο πρωθυπουργός λέει «το είπαμε και το κάναμε» το εννοεί - Σήμανε το τέλος μιας επώδυνης διαδρομής

13:57

Ρομά άναψαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στην Μεσογείων - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

13:48

Fitch: Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2023 - Στο 5% ο δείκτης των NPEs

13:40

Ουκρανία: Στο Ντονμπάς κοντά στο μέτωπο μετέβη ο πρόεδρος Ζελένσκι

13:32

Τράπεζες: Απότομη μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα – Γερασμένο το ηλικιακό προφίλ

13:23

Δύο ψηφιακές πλατφόρμες από ΕΣΠ για πειραϊκές επιχειρήσεις

13:19

Morgan Stanley: Ώρα για κατοχύρωση κερδών - Είμαστε και πάλι πωλητές

13:17

Skroutz: Αυξημένη κατά 38,84% η μέση τιμή του καλαθιού αγορών κατά τη φετινή Black Friday

13:16

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα