Υψηλό πληθωρισμό για τα επόμενα 3 χρόνια, με 5% στο επόμενο 12μηνο, βλέπουν οι καταναλωτές στην ΕΕ

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Υψηλό πληθωρισμό για τα επόμενα 3 χρόνια, με 5% στο επόμενο 12μηνο, βλέπουν οι καταναλωτές στην ΕΕ
Τι δείχνει έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών. Αμετάβλητες με 12 μήνες πριν παραμένουν οι προσδοκίες για το εισόδημα το επόμενο 12μηνο, αλλά σημαντικά υψηλότερες αναμένονται οι καταναλωτικές δαπάνες. Τι προβλέπουν οι καταναλωτές για ανεργία, τιμές ακινήτων και στεγαστικά επιτόκια. 

Παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό που θα κινείται υψηλότερα του στόχου του 2%, ακόμη και μετά από τρία χρόνια, αναμένουν οι καταναλωτές της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα κινείται στο 5% σε ένα δωδεκάμηνο από σήμερα.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης, του εισοδήματος, της απασχόλησης, των τιμών των ακινήτων και πρόσβασης σε δανεισμό, διαπιστώνεται ότι σε σχέση με τον Μάιο, οι καταναλωτές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό. Το εισόδημα αναμένεται να παραμείνει σταθερό, αλλά η καταναλωτική δαπάνη θα αυξηθεί περισσότερο από αυτό. Ο καταναλωτές προβλέπουν επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιδεινωθεί και η ανεργία θα αυξηθεί. Αυτά, με παράλληλη ελαφρά υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και άνοδο των επιτοκίων για τη λήψη στεγαστικών δανείων.

Ο πληθωρισμός που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες των ίδιων για τον μελλοντικό πληθωρισμό. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο μέσος εκτιμώμενος ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σε 7,2% από 6,6% τον Μάιο, ενώ η διάμεση προσδοκία για πληθωρισμό 12 μήνες πριν αυξήθηκε μόνο 5,0%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια από τώρα αυξήθηκαν επίσης αισθητά στο 2,8%, από 2,5% τον Μάιο.

Η αβεβαιότητα των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό έχει σταθεροποιηθεί από τον Μάρτιο, αφού ενισχύθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εισόδημα και την κατανάλωση, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος σε ορίζοντα 12μήνου παραμένουν αμετάβλητες στο 0,9%. Υψηλότερες προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος φαίνεται να έχουν οι νεότεροι καταναλωτές ηλικίας 18-34 ετών (αναμένουν αύξηση στο 1,8%), καθώς και εκείνοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σταθερά αυξητικά κινούνται οι προσδοκίες για τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2021, φτάνοντας το 5,0%. Οι καταναλωτές με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου συνέχισαν να αντιλαμβάνονται την υψηλότερη αύξηση των ονομαστικών δαπανών.

Όσον αφορά τη μελλοντική αύξηση των ονομαστικών δαπανών, οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τους επόμενους 12 μήνες, βλέπουν άνοδο έως και 3,9%.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική ανάπτυξη τους προσεχείς 12 μήνες εμφανίζονται ελαφρώς πιο αρνητικές σε σχέση με τον Μάιο, στο -1,3%, με ευρεία βάση μεταξύ εισοδημάτων και ηλικιακών ομάδων.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ανάπτυξη έγιναν αρνητικές τον Μάρτιο του 2022, πέφτοντας στο χαμηλό του -1,8%, αλλά έκτοτε η πτώση μετριάστηκε. Σε συμφωνία με τις χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 11,5%, κοντά στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στις αρχές του έτους.

Τον Απρίλιο του 2022, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες που είναι άνεργοι είχαν μειώσει τις προσδοκίες τους για εύρεση εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες (από 26,7% τον Ιανουάριο, στο 23,8%).

Η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε επίσης στο 9,5% από 10,3% τον Ιανουάριο.

Τέλος, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση της τιμής του σπιτιού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν οριακά στο 3,3%. Μετά από κάποια ανοδική δυναμική το 2021, οι προσδοκίες για αύξηση της αξίας της κατοικίας τους «ισοπεδώθηκαν» από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την δυνατότητα πρόσβασής τους σε στεγαστικό δανεισμό διαπιστώνεται ότι παραμένουν αμετάβλητες (ελαφρώς πιο αυστηρά τα κριτήρια πίστωσης) για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με το 12μηνο πριν. Το ποσοστό των καταναλωτών που αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για δάνειο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, μειώθηκε περαιτέρω από 13,7% τον Ιανουάριο σε 12,7% τον Απρίλιο του 2022.

Οι καταναλωτές αναμένουν επίσης αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων τους επόμενους 12 μήνες, στο 4,0% από το χαμηλό τους Ιανουαρίου στο 3,3%.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα (σ.σ. αφορά στον μήνα Ιούνιο και δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ στις 4 Αυγούστου) Έρευνα Εμπιστοσύνης Καταναλωτών της ΕΚΤ (Consumer Expectations Survey) βασίστηκε σε περίπου 14.000 ερωτηθέντες καταναλωτές, ηλικίας 18 ετών και άνω, από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 83,8% του συνολικού πληθυσμού της ζώνης του ευρώ.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να βοηθά την ΕΚΤ κατά την εκτέλεση του έργου της για τη σταθερότητα των τιμών, βελτιώνοντας τη βάση της ΕΚΤ για την οικονομική και νομισματική της ανάλυση. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την κατανόησή της για τις οικονομικές ευπάθειες στον τομέα των νοικοκυριών και τις προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας