Τράπεζα της Αγγλίας: Προς ρεκόρ 27 ετών στην αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα της Αγγλίας: Προς ρεκόρ 27 ετών στην αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη
H Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, αναμένεται ευρέως να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην μεγαλύτερη αύξηση από το 1995. 

H Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, αναμένεται ευρέως να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην μεγαλύτερη αύξηση από το 1995.

Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε το κόστος δανεισμού στο 1,75%, καθώς η κεντρική τράπεζα παλεύει να ρίξει τον πληθωρισμό, ενώ αυτή η άνοδος θα είναι η πρώτη ύψους μισής μονάδας, από την στιγμή που η Τράπεζα έγινε ανεξάρτητη από τη βρετανική κυβέρνηση το 1997.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τον Ιούνιο στο υψηλό 40ετίας του 9,4%, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να ανεβαίνουν, βαθαίνοντας την ιστορική κρίση του κόστους διαβίωσης.

Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Μια πιο επιθετική προσέγγιση στη συνάντηση της Πέμπτης θα φέρει την περιοριστική νομισματική τροχιά της τράπεζας εγγύτερα στην τάση που τέθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες προχώρησαν σε μια άνοδο των επιτοκίων κατά 75 και 50 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, αντίστοιχα.

Αλλά ενώ μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της Τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο ταχύτερος ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, θα επιδεινώσει τον κίνδυνο κάμψης σε μια ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Kallum Pickering είπε σε ένα σημείωμα την Δευτέρα ότι ο διοικητής Andrew Bailey θα κερδίσει πιθανότατα την πλειοψηφία στην εννιαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αν υποστηρίξει μια άνοδο 50 μονάδων βάσης την Πέμπτη, και προέβλεψε ότι με τον πληθωρισμό πιθανότατα ακόμα να ανεβαίνει, η Τράπεζα θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά ακόμα 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Η Berenberg αναμένει το τραπεζικό επιτόκιο να φτάσει το 2,5% τον Νοέμβριο, από το 1,25% τώρα, αν και ο Pickering είπε ότι οι κίνδυνοι για αυτό τείνουν να έχουν ανοδική απόκλιση. Πρότεινε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να μπορεί να αντιστρέψει κάπως τη σύσφιξη κατά τη διάρκεια του 2023 καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, πιθανότατα μειώνοντας το επιτόκιο της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο χρόνο με μια περαιτέρω μείωση κατά 50 μονάδες βάσης το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λύθηκε το... μυστήριο με τα spreads και τις αποδόσεις ιταλικών και ελληνικών ομολόγων

Bank of England: Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών αυτή την εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider