Υπεγράφη νέα σύμβαση για την επέκταση του Κρατικού Αερολιμένα της Χίου «Όμηρος»

Newsroom
Μοιράσου το
Υπεγράφη νέα σύμβαση για την επέκταση του Κρατικού Αερολιμένα της Χίου «Όμηρος»
Παρουσία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Μετανάστευσης & Ασύλου και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές.

Υπεγράφη σήμερα παρουσία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, η σύμβαση για την περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου.

Τα νέα έργα, προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, αφορούν στην επέκταση και βελτίωση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου «Όμηρος». Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Σήμερα δεν υπογράψαμε απλά μια σύμβαση για τη βελτίωση του αερολιμένα Χίου, "Όμηρος". Προφανώς κάναμε και αυτό. Αλλά όχι μόνο.

Διότι αυτή η υπογραφή είναι μια ψηφίδα στο παζλ της προσπάθειας που κάνουμε για τη βελτίωση της εικόνας των αεροδρομίων της χώρας.

Και είτε με νέες εγκαταστάσεις, είτε με βελτίωση των υφιστάμενων, είτε με συζητήσεις-συμφωνίες με το προσωπικό που εργάζεται, βλέπετε ότι έχουμε φθάσει στο σημείο η χωρά μας και καλά αεροδρόμια να έχει, αλλά να αποτελεί σήμερα πανευρωπαϊκή εξαίρεση στην κακή εικόνα των αερομεταφορών.

Αυτό το έχουμε πετύχει με σχέδιο, αλλά και με τη συνεργασία των εργαζομένων. Κι έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε για βελτιώνουμε το προϊόν μας και για εμάς, αλλά και για τους επισκέπτες μας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα για το αεροδρόμιο της Χίου. Πρώτον την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης και ελιγμών, που είναι σε εξέλιξη με ιδιαίτερη ταχύτητα και δεύτερον, σήμερα, με την βελτίωση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, ολοκληρώνοντας έτσι, την αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Είναι ένα έργο που στη Χίου το συζητούσαμε εδώ και δεκαετίες και πλέον θα ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Μαζί με άλλες δράσεις από αυτήν την κυβέρνηση, όπως η διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, το μεταναστευτικό, η ενίσχυση και η διαφήμιση των νησιών μας, ως προς το τουριστικό προϊόν και το αυξημένο ποσοστό στον Αναπτυξιακό νόμο, προχωράμε στην ανάπτυξη της οικονομίας του Βορείου Αιγαίου, που είχε πληγεί ιδιαίτερα από τη μεταναστευτική κρίση».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε: «Η σύμβαση για την επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροσταθμού στο αεροδρόμιο της Χίου έρχεται ουσιαστικά να συμπληρώσει τις πρωτοβουλίες μας για τον εκσυγχρονισμό της σημαντικής αυτής υποδομής και να αλλάξει την ταξιδιωτική εμπειρία για τους κατοίκους και τους χιλιάδες τουρίστες.

Με την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αερολιμένα και την επέκταση του αεροδιαδρόμου, το αεροδρόμιο «Όμηρος» αποκτά σύγχρονα χαρακτηριστικά, εφάμιλλα της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει το νησί. Ο εκσυγχρονισμός σημαντικών υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και συνεκτικού πλάνου.

Ενδεικτικά, άμεσα αναμένεται να συμβασιοποιήσουμε το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου και να δημοπρατήσουμε αντίστοιχα έργα στη Νάξο, ενώ κάνουμε παρεμβάσεις και στο αεροδρόμιο της Σύρου. Ταυτόχρονα, προχωρούν και οι εργασίες στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη.

Στηρίζοντας τον τουρισμό μας ενισχύουμε την οικονομία μας και ενισχύουμε την εικόνα της χώρας που πλέον θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές. Είμαστε δίπλα στους πολίτες με μοναδική μέριμνα να απαντάμε στο αίτημα της ανάπτυξης για όλους γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Η ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση, αναδιαρρύθμιση , επισκευή και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου.

Περιλαμβάνει τα έργα επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου αεροσταθμού που αφορούν σε υποδομή για την παροχή αεροναυτικών υπηρεσιών, ήτοι το τμήμα των εργασιών αυτών (οικοδομικές, υδραυλικές, η/μ κλπ) που αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών, των γραφείων της ΥΠΑ, των γραφείων ελέγχων κλπ, μη περιλαμβανομένων των εργασιών για χώρους εμπορικών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και αποθήκες τρίτων, εκδοτήρια εισιτηρίων κλπ) και χρήσεων εστίασης.

Υποδομή εμπορικών χρήσεων και χρήσεων εστίασης

Αφορά στην υποδομή εμπορικών χρήσεων και χρήσεων εστίασης και περιλαμβάνει τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες για τους χώρους εστίασης και εμπορικής χρήσης του αεροσταθμού.

Οι κύριες λειτουργίες του Αεροσταθμού, όπως ο έλεγχος εισιτηρίων, ο έλεγχος διαβατηρίων, ο χώρος αναμονής πριν την επιβίβαση, ο χώρος αναμονής των αφίξεων, η διαχείριση των αποσκευών και ο χώρος Υποδοχής Αφίξεων, έχουν μελετηθεί με βάση το νέο εμβαδόν του κτιρίου (1673,27μ² συνολική δόμηση ισογείου & νέος χώρος σε όροφο για γραφεία 58,74μ² πέραν των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του δώματος που καλύπτουν επιφάνεια 35,74μ² και του Π.Ε.Α. με επιφάνεια 20,91μ²) και συνιστούν ουσιαστική αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης, τηρώντας παράλληλα τους εγκεκριμένους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΣΥΠ: Ζητάει εταίρο για «Asset Management Services» και νέες επενδύσεις

Πώς προχωρά το ΣΔΙΤ για το «Κέντρο Καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ που θα «αλλάξει» την Πειραιώς – «Πράσινο φως» αλλά και προϋποθέσεις από την Περιφέρεια Αττικής

Όλες οι ειδήσεις

12:32

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οδηγός για ασφαλείς διακοπές

12:30

Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο κορονοϊός με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

12:24

Μπερλουσκόνι: Αν ψηφιστεί το προεδρικό σύστημα, ο Ματαρέλα πρέπει να παραιτηθεί

12:23

Τράπεζες: Ικανοποιητική επάρκεια κεφαλαίων παρά τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων

12:18

Ετήσια αύξηση 32,8% στις τιμές βιομηχανίας τον Ιούνιο

12:17

Langya: Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για την ανίχνευση του νέου ιού στην Κίνα

12:11

Johnson & Johnson: Σταματάει την πώληση του ταλκ σε όλο τον κόσμο από το 2023

12:05

Πτώση στις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων έως και 43%

11:48

Βενεζουέλα και Κολομβία ξαναρχίζουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από διακοπή τριών ετών

11:45

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο παρά την «ασάφεια» γύρω από την ζήτηση

11:44

Huawei: Ήπια άνοδος 1,4% στα έσοδα του β΄τριμήνου

11:29

Οι ενέργειες της Coca-Cola HBC στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας – Το χρονικό των εξελίξεων

11:25

Θεσσαλονίκη: Δεκαπέντε οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ συνελήφθησαν για αδικήματα βίας

11:22

ΝΔ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς

11:08

Κεραμέως: Στις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς

11:02

Ελ Εριάν: H Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια παρά τη μείωση του πληθωρισμού

10:45

Ευρωαγορές: Επιφυλακτικά υψηλότερα με το «βλέμμα» στην πορεία της οικονομίας

10:38

Υποτονική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 880 μονάδες ο ΓΔ

10:17

Καιρός: Δεύτερη ημέρα αστάθειας με τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

09:57

Twitter: Σχέδιο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου

09:47

Δεκαπενταύγουστος: Τουλάχιστον 26.000 επιβάτες θα αναχωρήσουν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά

09:31

Θάσος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά - Επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις

09:23

Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το β' τρίμηνο - «Αγκάθι» το κόστος ζωής

09:06

CDC: Δεν συστήνεται πλέον ο περιορισμός σε καραντίνα των Αμερικανών μαθητών που έχουν εκτεθεί στην Covid

08:58

Ν. Κορέα: Προεδρική χάρη στον de facto ηγέτη του ομίλου Samsung - Είχε καταδικαστεί για διαφθορά

08:52

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Άλλα δύο πλοία με φορτία δημητριακών αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια

08:44

Ρίσι Σούνακ: Υπόσχεται μείωση των οικιακών λογαριασμών ενέργειας κατά 200 λίρες

08:36

Γερμανία: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μηνύει τη Βουλή για αφαίρεση προνομίων

08:27

Washington Post: Απόρρητα έγγραφα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ έψαχνε το FBI στην έπαυλη Τραμπ

08:17

ΗΠΑ: Νεκρός ο άνδρας που προσπάθησε να εισβάλει σε κτίριο του FBI - Πιθανόν οπαδός του Τραμπ