ΕΚΤ και Ευρώ σε κρίσιμο «τεστ αντοχής» από την ιταλική κρίση

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ και Ευρώ σε κρίσιμο «τεστ αντοχής» από την ιταλική κρίση
Δραματική ημέρα για τις αγορές καθώς η ΕΚΤ καλείται να «πείσει» ότι είναι σε θέση να αποφύγει μία νέα κρίση για το Ευρώ. Πρόβλεψη για κρίση χρέους από τον Ray Dalio. Κινήσεις και στα ελληνικά ομόλογα.

(upd 11:20) Η αντίδραση των αγορών στην επικείμενη σήμερα εκ νέου παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, μετά τη δήλωση αποχής στην στήριξη της κυβέρνησής του από τα τρία εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της Ιταλίας, είναι ήδη εδώ.

Τα spreads των ιταλικών ομολόγων τόσο στα 2 χρόνια όσο και στα 10 εκτοξεύτηκαν στα 243 pb με κλειστές τις αγορές και αργά χθες βράδυ έδειχναν ότι σήμερα θα κινηθούν σταθερά ψηλότερα από τα ελληνικά ομόλογα. Οι αγορές ετοιμάζονται να πουλήσουν Ιταλία. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του γνωστού επενδυτή Ray Dalio ο οποίος, μιλώντας για την κρίση στην Ιταλία, εκτιμά ότι βαδίζει «προς μία χρηματοπιστωτική κρίση χρέους και de facto» αναρχία.

Η ΕΚΤ, της οποίας το ΔΣ άρχισε την συνεδρίασή του χθες είναι πλέον υποχρεωμένη να δείξει ότι είναι σε θέση να προλάβει την εκδήλωση ενός νέου κύκλου κρίσης του Ευρώ που «πνίγεται» στα νερά της νέας ιταλικής κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται πλέον κατακόρυφα οι πιθανότητες μιας αύξησης μισής μονάδας, αντί του 0,25%, στα επιτόκια σήμερα και ενεργοποίηση του νέου – αγνώστων άλλων στοιχείων - εργαλείου παρέμβασης για την στήριξη του προβληματικού – ιταλικού – χρέους.
Ήδη οι αγορές από χθες βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι η Κυβέρνηση Ντράγκι δεν κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης των τριών κομμάτων, κινήθηκαν με βάση την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε αυξημένη παρέμβαση στο επιτόκιο για να προλάβει την πτώση του Ευρώ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες και εκτός απροόπτου ο Μάριο Ντράγκι, η μέχρι σήμερα «εγγύηση» του ιταλικού χρέους για τις αγορές, θα μεταβεί σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλίας για να καταθέσει εκ νέου την παραίτησή του με την προοπτική εκλογών στις αρχές του Οκτώβρη.
Την ίδια ώρα η κα Λαγκάρντ θα πρέπει να καταφέρει να …καθησυχάσει τις αγορές παρουσιάζοντας το σχέδιο της ΕΚΤ για το πως θα αντιμετωπίσει την - μεγαλύτερη από το 2012 και το 2015 - κρίση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, σε συνθήκες ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και βέβαιης ύφεσης για την Ευρωζώνη.

Φυσικό αέριο και ελληνικό... ομόλογο

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον σήμερα πρόκειται επίσης να απαντηθεί έμπρακτα και το ερώτημα για το αν η Ρωσία θα επαναφέρει σε κανονική λειτουργία τον Nord Stream 1 μετά την επανέναρξη της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο ή θα αναγγείλει εκ νέου προβλήματα στις ροές, με καθοριστικές για την οικονομία της Ε.Ε. συνέπειες.

Μπροστά στην δραματική αυτή κατάσταση οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σήμερα νωρίς το απόγευμα πρόκειται να είναι – μαζί με την ανακοίνωση της Gazprom - το …σημαντικότερο νέο της ημέρας, τόσο για τις αγορές όσο και για το Ευρώ.

Είναι πάντως άγνωστο μέχρι στιγμής αν μετά τις εξελίξεις αυτές το ελληνικό ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει ή όχι στην προγραμματισμένη ομολογιακή έκδοση με την οποία συμπληρώνεται κάτι περισσότερο από το 60% του φετινού προγράμματος δανεισμού.

Πληροφορίες του Insider.gr ανέφεραν χθες αργά το βράδυ ότι η έκδοση είναι ήδη εξασφαλισμένη όσον αφορά την απορρόφησή της σε πολύ ευνοϊκά για τις συνθήκες επιτόκια, τα οποία δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού είναι σε πραγματικούς όρους (δηλαδή μείον τον πληθωρισμό) σε πολύ χαμηλά (αρνητικά) επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider