Γερμανία: Προειδοποιεί για ελλείψεις και προτρέπει σε εξοικονόμηση αερίου - «Κόφτη» στο ζεστό νερό βάζει το Αμβούργο;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Προειδοποιεί για ελλείψεις και προτρέπει σε εξοικονόμηση αερίου - «Κόφτη» στο ζεστό νερό βάζει το Αμβούργο;
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μούλερ προέτρεψε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ελέγξουν και να προσαρμόσουν τους λέβητες αερίου και τα καλοριφέρ τους για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Φοβούμενος ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας ενέργειας προέτρεψε τους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας και να προετοιμαστούν για τον χειμώνα, όταν και αυξάνεται η ενεργειακή χρήση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μούλερ προέτρεψε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ελέγξουν και να προσαρμόσουν τους λέβητες αερίου και τα καλοριφέρ τους για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

«Η συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10% έως 15%,» δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το Marketwatch.

Ο Μούλερ παρακίνησε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τις 12 εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα κρύα για να προετοιμαστούν.

Συμπλήρωσε πως οι οικογένειες θα πρέπει να ξεκινήσουν να συζητούν για το «αν κάθε δωμάτιο πρέπει να ρυθμιστεί στη συνήθη θερμοκρασία του το χειμώνα, ή εάν ορισμένα δωμάτια μπορεί να είναι λίγο πιο κρύα.

Η έκκληση του Γερμανού αξιωματούχου λαμβάνει χώρα αφότου η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης με φυσικό αέριο.

Η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα για τη μείωση του φυσικού αερίου που ρέει μέσω του Nord Stream 1, του αγωγού που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο εξοπλισμός που στάλθηκε για επισκευή στον Καναδά είχε «κολλήσει» εκεί λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την εξήγηση και χαρακτήρισαν την μείωση της προμήθειας αερίου πολιτική κίνηση ως αντίδραση στις κυρώσεις.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει «σχεδόν μια σύγκρουση οικονομικού πολέμου» στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας και υπεύθυνος για την ενέργεια.

Ο ρωσικός στόχος είναι να «καταστραφεί η ενότητα και η αλληλεγγύη της χώρας» μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε ο Χάμπεκ.

Με την Ρωσία να έχει ήδη μειώσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60%, έχει προγραμματιστεί πλήρης διακοπή λειτουργίας την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση.

Το ερώτημα είναι εάν η επικείμενη τακτική συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα μετατραπεί σε «μια πολιτική συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας», διερωτήθηκε ο Μούλερ.

Εάν η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία «μειωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μιλήσουμε πιο σοβαρά για την εξοικονόμηση», είπε.

Σύμφωνα με τον Μούλερ, σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, τα νοικοκυριά θα προστατευτούν, όπως και τα νοσοκομεία ή τα γηροκομεία.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε να μείνουν τα νοικοκυριά χωρίς φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας: «Μάθαμε από την κρίση του κορονοϊού ότι δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις εάν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι μπορούμε να τις τηρήσουμε».

Ανησυχία όμως εκφράζει και ο γερουσιαστής της τοπικής κυβέρνησης του Αμβούργου ο οποίος δήλωσε πως δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ότι η πόλη της βόρειας Γερμανίας να χρειαστεί να περιορίσει το ζεστό νερό για τα νοικοκυριά σε περίπτωση έλλειψης αερίου.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από οξεία έλλειψη φυσικού αερίου, το ζεστό νερό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», δήλωσε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία σκέφτεται να μετατρέψει τμήμα του αγωγού Nord Stream 2 σε σύνδεση για LNG

Η Ουκρανία επιμένει να ζητά από την ΕΕ κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider