Λέιν (ΕΚΤ): Διπλός κίνδυνος για την Ευρωζώνη λόγω πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Διπλός κίνδυνος για την Ευρωζώνη λόγω πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης
Το γεγονός πως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών ώστε να αντιμετωπίσει τον διπλό κίνδυνο που απειλεί την οικονομία της Ευρωζώνης επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Το γεγονός πως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών ώστε να αντιμετωπίσει τον διπλό κίνδυνο που απειλεί την οικονομία της Ευρωζώνης επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στο περιθώριο του φόρουμ Sintra της ΕΚΤ που διεξάγεται στην Πορτογαλία, το μέλος του δσ της ΕΚΤ υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται τόσο από την αύξηση του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο παραμονής του στα τρέχοντα επίπεδα όσο και από την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης, η οποία ωστόσο θα μείωνε τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Ταυτόχρονα με την υψηλή αβεβαιότητα, θα πρέπει να διαχειριστούμε εξίσου και τους δύο κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως ««από τη μία πλευρά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα, ενώ από την άλλη πλευρά ελοχεύει ο κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λέιν, στόχος της ΕΚΤ κατά τις δύο επικείμενες συναντήσεις του Ιουλίου και Αυγούστου είναι η αύξηση των επιτοκίων από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν. «Ωστόσο, κάθε κίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την αξιολόγηση και την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός πως η ηγεσία της Τράπεζας θα πρέπει να προσαρμόζει τη δράση της ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011, ωστόσο το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώνεται στις ενέργειες της Τράπεζας ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κατακερματισμού της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέστερ (Fed): Υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η συρρίκνωση της οικονομίας - Στο -1,6% για το α' τρίμηνο

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider