Τελευταία ενημέρωση: 16:30
Η Gazprom μπορεί να αλλάξει τους όρους παραδόσεων φυσικού αερίου στα συμβόλαια που έχει με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που οι χώρες της Δύσης επιβάλουν πλαφόν στην τιμή εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στον απόηχο των νέων μέτρων που συζητούν οι χώρες της Δύσης κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα του πλαφόν στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία συζητήθηκε στη σύνοδο των G7 που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πεσκόφ δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με το κατά πόσο η επιβολή του πλαφόν θα κόστιζε στη Ρωσία.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν οι προτάσεις της G7 για να επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται ... Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος - η εκπλήρωση των κοινωνικών μας υποχρεώσεων αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας».
Παρά την αύξηση των εσόδων της σε σχέση με πριν λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ρωσία προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος, καθώς ενισχύει την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές παροχές για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις.
Ακόμη και με αυτό το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ρωσία χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με την Νατάλια Ορλόβα, επικεφαλής οικονομολόγο της Alfa Bank.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσει με διεθνείς εταίρους τρόπους για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, περιλαμβανομένου του κατά πόσον είναι εφικτό να επιβληθούν προσωρινά ανώτατα όρια στις τιμές εισαγωγής, αναφέρεται σε ένα απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της G7 που είδε το Reuters. Οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτό αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και το αέριο.
Η G7 συζητούσε την επιβολή ενός ορίου στις τιμές στις οποίες αγοράζει ρωσική ενέργεια ώστε να εμποδίσει τη Μόσχα να ωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας έχουν αυξηθεί κάθετα οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ