Στο στάδιο των οικονομικών προσφορών οι φοιτητικές εστίες Κρήτης των 200 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στάδιο των οικονομικών προσφορών οι φοιτητικές εστίες Κρήτης των 200 εκατ. ευρώ
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε την έγκριση του τεύχους πρόσκλησης υποβολής προσφορών. Τι περιλαμβάνει το ΣΔΙΤ κτηριακό έργο που μπαίνει στην τελική ευθεία, ποιοι ήταν οι 4 ισχυροί διεκδικητές.

Η ώρα για την υποβολή των προσφορών για την κατασκευή των νέων φοιτητικών εστιών στην Κρήτη φαίνεται ότι πλησιάζει ή έστω «φαίνεται στον ορίζοντα». Μόλις προ ημερών, σε σχετική τακτική συνεδρίαση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε την έγκριση του Τεύχους Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (Β΄ Φάση -Στάδιο Β.ΙΙ) για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.».

Επί της ουσίας, ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των οικονομικών προσφορών καθώς εδώ και μερικούς μήνες (Μάρτιος 2022) ολοκληρώθηκε και η διενέργεια του σχετικού ανταγωνιστικού διαλόγου ανάμεσα στην αναθέτουσα αρχή και τους υποψήφιους «μνηστήρες» που είναι το αμέσως προηγούμενο στάδιο.

Πρόκειται για έναν σημαντικό κτηριακό διαγωνισμό, αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 207 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που αφορά στις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι ο μεγαλύτερος από τους σχετικούς που προωθούνται και στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσει η επόμενη φάση του έργου, ώστε στη συνέχεια να «βγει» ο ανάδοχος. Στο έργο θα γίνει μια μικρή αλλαγή όσο αφορά το αμφιθέατρο (θα κατασκευαστεί νέο).

Σε κάθε περίπτωση όμως, μένει να φανεί πώς θα κυλήσουν τα χρονοδιαγράμματα καθώς τα κτηριακά έργα και οι αναπτύξεις είναι από αυτές που επηρεάζονται από την άνοδο του κόστους (υλικά, ενέργεια), είτε πρόκειται για κλασσικά έργα είτε για ΣΔΙΤ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τους προϋπολογισμούς όσο και για το timing κάθε φάσης και βέβαια την έναρξη υλοποίησης των projects. Ωστόσο, το δεδομένο είναι ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης προ εβδομάδας κήρυξε επισήμως την εκκίνηση του Σταδίου Β.ΙΙ του Διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.», ήτοι τη διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Σε εγρήγορση για το «στοπ» της Ρωσίας – Προχωρά το σχέδιο θωράκισης της τροφοδοσίας

Ποιο είναι το οδικό έργο των 275 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα που «οδεύει» προς δημοπράτηση

Καύσιμα: Νέα μέτρα υπό την πίεση των ανατιμήσεων – Στα όριά τους αγορά και καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider