Δύο «αυξήσεις» που βάζουν άμεσα σε δοκιμασία τις αντοχές της εγχώριας οικονομίας

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο «αυξήσεις» που βάζουν άμεσα σε δοκιμασία τις αντοχές της εγχώριας οικονομίας
Η «σύμπτωση» αύξησης του κόστους δανεισμού και του ελλείμματος του ισοζυγίου της οικονομίας, επαναφέρουν την «ξεχασμένη» απειλή της προηγούμενης κρίσης.

Τα κακά νέα τον τελευταίο καιρό έρχονται από τις Κεντρικές Τράπεζες, είτε ως μέτρα νομισματικής πολιτικής, είτε ως αρνητικά «στατιστικά» στοιχεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα «κακά νέα» είναι οτι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να καλύψει το συνολικό της «έλλειμμα» και για να τα δανεισθεί αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερους τόκους.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε σήμερα το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών για το πρώτο τετράμηνο του 2022 και η διαπίστωση είναι πως αυτό έχει σχεδόν διπλασιασθεί. Η αύξησή του είναι 70% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021, από τα 4,7 δισ. ευρώ σε κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα δούμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και εμπορευμάτων η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη, αν και σ' αυτό πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις από τις εισαγωγές/εξαγωγές καυσίμων οι τιμές των οποίων εκτινάχθηκαν στα ύψη στο μεταξύ. Τα «νούμερα» όμως είναι ξεκάθαρα, οι εξαγωγές σε τρέχουσες τιμές σημείωσαν αύξηση 31,4%, (αλλά σε σταθερές μόλις 2,5%) και υστέρησαν δραματικά έναντι των εισαγωγών που σημείωσαν αύξηση 45,1% σε τρέχουσες τιμές, αλλά 20,5% σε σταθερές.

Το Ταμείο είναι «μείον»

Η απλή αριθμητική «λέει» οτι η ελληνική οικονομία με αυτές τις εισαγωγές και αυτές τις εξαγωγές, ακόμα και αν συνυπολογίσεις τις εισαγωγές/εξαγωγές εισοδημάτων υπηρεσιών, κ.λ.π. βρίσκεται ξανά – όπως την δεκαετία του 2010 - με ένα ραγδαία αυξανόμενο έλλειμμα που για να «κλείσει» χρειάζεται μεγαλύτερα δάνεια τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα...

Και εδώ έρχεται το δεύτερο «κακό νέο». Όταν αυτό συμβαίνει, δηλαδή όταν ο συνολικός λογαριασμός της οικονομίας της χώρας έχει «τρύπα» που πρέπει να κλείσει προφανώς με δανεικά, συμβαίνει τα «δανεικά» να γίνονται ακριβότερα, όπως αποφασίζει η ΕΚΤ.

Ασφαλώς η εκρηκτική αύξηση στο ελλειμματικό λογαριασμό του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, για αγαθά και εισοδήματα που μπαίνουν και βγαίνουν από την χώρα, στο «ταμείο», επηρεάζεται σε πρωτοφανή βαθμό από τον πληθωρισμό τόσο τον εισαγόμενο (κυρίως των καυσίμων) όσο και τον εγχώριο.

Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός οτι το έλλειμμα είναι εδώ και τροφοδοτείται σε επικίνδυνο βαθμό από το γεγονός οτι κάθε σκίρτημα ανάκαμψης της οικονομίας πέρα και ξέχωρα από το επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο του πληθωρισμού, λόγω της δομής της ελληνικής οικονομίας καταλήγει σε ενίσχυση της ζήτησης η οποία τροφοδοτείται από μεγαλύτερες εισαγωγές και διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα...

Τα στοιχεία του Α τετράμηνου του Ελλείμματος του Ισοζυγίου που έδωσε η ΤτΕ και η «ατυχής» συγκυρία της ταυτόχρονης αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή του κόστους του δανεισμού, συνιστούν μία απειλητική προειδοποίηση για τις συνέπειες αυτής της «σύμπτωσης» σε μία οικονομία σαν την ελληνική που έχει συρρικνώσει δραματικά την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση και έχει... παραδοθεί στις «υπηρεσίες» και στις εισαγωγές.

Πριν από 13 – 15 χρόνια, η ΤτΕ και ο ΟΔΔΗΧ είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα – τότε - τις κυβερνήσεις για την «τέλεια καταιγίδα» που θα ξέσπαγε στην εγχώρια οικονομία όταν οι αγορές θα άλλαζαν την στάση τους όσο αφορά το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα. Τότε την ζημιά την έκαναν οι αγορές μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την κρίση χρέους που ακολούθησε.

Τώρα η καταιγίδα ξεκινάει με απόφαση της ΕΚΤ. Ίσως είναι η στιγμή για την ΤτΕ να προλάβει να εξηγήσει σε όλους διεξοδικά τις συνέπειες αυτής της αλλαγής....

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καζάκς (ΕΚΤ): Χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση για την αύξηση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Έως και 1,3 εκατ. εργατικό δυναμικό στην Ευρωζώνη από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider