Πάουελ: Δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της Fed - Έγκριση της Γερουσίας με 80-19 ψήφους υπέρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της Fed - Έγκριση της Γερουσίας με 80-19 ψήφους υπέρ
Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει τέλος μια διαδικασία με πολλές καθυστερήσεις, από τον Νοέμβριο, όταν και ανακοίνωσε τις προτάσεις του ο Τζο Μπάιντεν.

Και επισήμως πλέον ο Τζερόμ Πάουελ θα υπηρετήσει και δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της Fed, καθώς η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ην νέα υποψηφιότητα του με 80 ψήφους έναντι 19 κατά.

Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει τέλος μια διαδικασία με πολλές καθυστερήσεις, από τον Νοέμβριο, όταν και ανακοίνωσε τις προτάσεις του ο Τζο Μπάιντεν.

Οι καθυστερήσεις σημειώθηκαν καθώς οι γερουσιαστές συζητούσαν και για άλλους υποψηφίους που είχε προτείνει ο Μπάιντεν για την κεντρική τράπεζα. Η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν απέσυρε το όνομά της μετά τη διαμάχη για τον διορισμό της, ενώ η Λίζα Κουκ και ο Φίλιπ Τζέφερσον επιβεβαιώθηκαν μόλις πρόσφατα ως κυβερνήτες.

Επιλέγοντας τον Πάουελ, ο Μπάιντεν επιλέγει έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως προέβη σε ύβρεις κατά του Πάουελ και των συναδέλφων του όταν αύξησαν τα επιτόκια.

Στη συνέχεια, ο Πάουελ βρέθηκε στη μέση μιας από τις σοβαρότερες κρίσεις της χώρας με το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Η πρώτη του θητεία σημαδεύτηκε από μια σειρά ελιγμών με στόχο να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την πιο απότομη ύφεση στην ιστορία, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα προγραμμάτων δανεισμού και τόνωσης της αγοράς σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανέβασε τα αποθέματα της Fed στα «δυσθεώρητα» 9 τρισ. δολάρια.

Πιο πρόσφατα, ο Πάουελ και η Fed αντιμετώπισαν μια άλλη κρίση, τη χειρότερη άνοδο του πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τις αυξήσεις των τιμών να ξεπερνούν το 8% ετησίως τους τελευταίους δύο μήνες. Ο Πάουελ έχει αντιμετωπίσει κάποιες επικρίσεις επειδή κινήθηκε πολύ αργά για να αντιμετωπίσει την απειλή, αν και η Fed αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, την πιο επιθετική κίνηση των τελευταίων 22 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Παραμένει πολύ ψηλά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - «Όχι» σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Πάουελ: «Στο τραπέζι» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο

Πάουελ (Fed): Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη - Θα λάβουμε όσα μέτρα απαιτούνται

gazzetta
gazzetta reader insider insider