Σήμερα οι ανακοινώσεις του σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο – Bonus σε Δήμους που πετυχαίνουν τους στόχους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα οι ανακοινώσεις του σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο – Bonus σε Δήμους που πετυχαίνουν τους στόχους
Ξεκινά και το «ΗΛΕΚΤΡΑ». Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για τα δημόσια κτίρια, με τον καθορισμό ενεργειακών υπευθύνων σε κάθε ένα από αυτά και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Ετήσιοι στόχοι εξοικονόμησης για τους Δήμους, με bonus από το ΥΠΟΙΚ στην περίπτωση επίτευξής τους.

Ένα πλέγμα δράσεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τον δημόσιο τομέα, αλλά και τη θέσπιση στόχων ενεργειακής απόδοσης για τους Δήμους, περιλαμβάνει το σχέδιο εξοικονόμησης που θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης, θα ανακοινωθεί και η έναρξη του «Ηλέκτρα», για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.

Όσον αφορά το σχέδιο ενεργειακής εξοικονόμησης, στην περίπτωση των κτιρίων του Δημοσίου προβλέπει μέτρα για τη συντήρηση των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης, καθώς και κανόνες τόσο για την ορθολογική χρήση τους (όπως τη ρύθμιση του θερμοστάτη) όσο και για την απενεργοποίησή τους κατά τις ώρες που δεν χρησιμοποιούνται τα κτίρια.

Για την τήρηση αυτών των μέτρων, θα προβλέπεται ο καθορισμός ενός ενεργειακού υπεύθυνου ανά κτίριο. Επίσης, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, όπως των συντηρήσεων.

Bonus στους Δήμους για επίτευξη στόχων

Ειδικά στην περίπτωση των Δήμων, πέρα από το παραπάνω πλαίσιο για τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών των κτιριακών υποδομών τους, προβλέπεται η θέσπιση ετήσιων στόχων μείωσης της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Μάλιστα, για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που θα επιτυγχάνουν τους στόχους, πρόκειται να θεσπισθεί οικονομικό bonus, με την απόδοση επιπλέον κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην προσπάθεια μείωσης των ενεργειακών αναγκών των Δήμων, κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η αναβάθμιση ενεργοβόρων υποδομών που λειτουργούν, όπως για παράδειγμα ο ηλεκτροφωτισμός. Έτσι, το σχέδιο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης στον δημοτικό φωτισμό ανά την επικράτεια, καθώς και στην εφαρμογή τεχνολογιών (όπως αυτοματισμών), που μπορούν να βελτιώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Στη γραμμή εκκίνησης το «ΗΛΕΚΤΡΑ»

Στην παρουσίαση θα ανακοινωθεί επίσης η έναρξη του «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων με επιδότηση η οποία θα κυμαίνεται από 50% έως και πάνω από 80%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων. Μεταξύ των επιλέξιμων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης και αερισμού, τα συστήματα φωτισμού χώρων, τα συστήματα αυτοματισμού, καθώς και τα συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση της ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%, με τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης μεγάλου αριθμού κτιρίων του Δημοσίου, μέσω της αναβάθμισής τους κατά δύο κατηγορίες μεσοσταθμικά. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε δύο στάδια η νομοθέτηση του πλαφόν στην αγορά – Έρχεται άμεσα η νομοθετική ρύθμιση

Σκυλακάκης (Βουλή): Το μπόνους επίτευξης στόχου στο Δημόσιο δεν είναι επίδομα, είναι κίνητρο

Πρόγραμμα Πρόσοψη: Τα κριτήρια, οι παρεμβάσεις και το ύψος της επιδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider