Διττή η εικόνα στους δείκτες συγκυρίας του ΚΕΠΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διττή η εικόνα στους δείκτες συγκυρίας του ΚΕΠΕ
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει στην μηνιαία έκθεση του πως ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης σημείωσε πτώση, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Φόβου κινήθηκε ανοδικά.

Πτώση σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ τον Φεβρουάριο του 2022 σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, που είχε οδηγήσει τον δείκτη πολύ κοντά στα επίπεδα του 2007, τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί για τη συνολική περίοδο εξέτασης.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η εν λόγω εξέλιξη μηνός Φεβρουαρίου ενδέχεται να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Εντούτοις, δύναται να αντανακλά μια δυσμενή μεταστροφή των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για επιδείνωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή τη βάση, η πτώση του ΣΔΠ ενδέχεται να αντικατοπτρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μιας σειράς διεθνών εξελίξεων που αφορούν τις αγκυλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις πληθωριστικές πιέσεις συνολικά, αλλά κυρίως στον τομέα της ενέργειας, και συνδέονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το ΚΕΠΕ, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Επιπλέον, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» τον Μάιο του 2022 έφτασε το 33% από 33,72% στα τέλη Απριλίου.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε τον Μάιο του 2022 φτάνοντας το 32,62% από 34,73% τον Απρίλιο του 2022. Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΠΕ: Υποχώρηση του «δείκτη φόβου» στην ελληνική οικονομία για τον Απρίλιο 

Λιαργκόβας (ΚΕΠΕ): Προτεραιότητα στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους

ΚΕΠΕ: Ενισχυμένος ο «δείκτης φόβου» στην Ελλάδα τον Μάρτιο, λόγω της ουκρανικής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider