Φινκ (BlackRock): Θα επιμείνει ο πληθωρισμός για χρόνια - Δεν έχει εργαλεία να τον αντιμετωπίσει η Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινκ (BlackRock): Θα επιμείνει ο πληθωρισμός για χρόνια - Δεν έχει εργαλεία να τον αντιμετωπίσει η Fed
«Eπιδεινώθηκε από την Covid και τα lockdown σε διάφορα μέρη του κόσμου», εξήγησε αναφερόμενος στον πληθωρισμό. «Προκαλείται περισσότερο από την προσφορά».

Διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια εξαιτίας των προβλημάτων στα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, προβλέπει ο CEO της Blackrock Λάρι Φινκ, μιλώντας στο Bloomberg, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η Fed δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Eπιδεινώθηκε από την Covid και τα lockdown σε διάφορα μέρη του κόσμου», εξήγησε αναφερόμενος στον πληθωρισμό. «Προκαλείται περισσότερο από την προσφορά».

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με 9,6 τρισ. δολάρια υπό επίβλεψη, δραστηριοποιείται σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις γεωπολιτικές αναταραχές.
Ο Φινκ στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε βαθιές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από τις ξένες αγορές και να ξοδέψουν περισσότερα για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους σε τοπικό επίπεδο.

Η Fed δεν διαθέτει από μόνη της τα εργαλεία για να διορθώσει τα εφοδιαστικά προβλήματα σε ολόκληρη την οικονομία, τόνισε, προβλέποντας ότι η αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί. Ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει υψηλός καθώς η οικονομία μετακινείται σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας, προσέφερε.

Οι εταιρείες προσφέρουν εθελοντικά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές τους φέτος, επεσήμανε, και η BlackRock δεν υποστηρίζει δεσμευτικές αποφάσεις μετόχων για την πολιτική για το κλίμα. Σημείωσε δε, ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους κάνουν το καθήκον τους για την προστασία του πλανήτη.

«Δεν θέλω να γίνω περιβαλλοντική αστυνομία», ανέφερε. «Είναι λάθος να ζητάμε από τον ιδιωτικό τομέα» να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη ήρθε μια ημέρα αφότου ο CEO της JPMorgan. Τζέιμι Ντέιμον, προειδοποίησε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για έναν οικονομικό «τυφώνα» και σοβαρές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς η Fed προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έτρεχε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Τζον Ουόλντρον επανέλαβε τα λεγόμενα του Ντάιμον, προβλέποντας πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους στο μέλλον.

«Θα έχουμε κρίσεις φόβου» που θα δημιουργήσουν περισσότερη αναταραχή στην αγορά, είπε ο Φινκ, αλλά «δεν έχουμε γίνει μάρτυρες τεράστιων αλλαγών στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων από τους επενδυτές μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan: Bullish για τα crypto - Θα είναι πρόσκαιρη η διόρθωση της αγοράς

Γέλεν: Έκανα λάθος για την πορεία του πληθωρισμού - Δεν αποκλείουμε περαιτέρω σοκ

Μπρεϊνάρντ (Fed): Δύσκολο να ανακοπεί η αύξηση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider