ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία «δείχνουν» σταθερή ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία «δείχνουν» σταθερή ανάκαμψη
Σύμφωνα με το Bloomberg, η διατήρηση αυτής της δυναμικής εντός του έτους παραμένει ερωτηματικό.

Οι σταθερότερες καταναλωτικές δαπάνες και ο αποφασιστικός περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος, δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από μια πτώση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αναφέρει σε ανάλυση του το Bloomberg.

Η διατήρηση αυτής της δυναμικής εντός του έτους παραμένει ερωτηματικό, καθώς η μεταποίηση και η στέγαση δείχνουν σημάδια κάμψης μαζί με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. Ο πληθωρισμός, ενώ μειώθηκε λίγο, παραμένει αυξημένος την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πιέζει σκληρότερα τα φρένα της νομισματικής πολιτικής.

Τον Απρίλιο, οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αγορές των νοικοκυριών, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο. Το εμπορικό έλλειμμα στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών - ένας τεράστιος παράγοντας που συνέβαλε στην ετήσια μείωση κατά 1,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο - συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα κατά το μέγιστο από το 2009.

Ενώ αυτές οι εξελίξεις είναι λόγοι αισιοδοξίας για την οικονομία, οι περιφερειακές έρευνες για τη μεταποίηση έδειξαν υποχώρηση, ενώ οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό μετριάστηκαν ως έναν βαθμό.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να αναφέρει ότι η αύξηση της απασχόλησης μειώθηκε τον Μάιο, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση εργασίας αρχίζει να οδεύει μειούμενη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων στους μισθούς αργότερα φέτος και τελικά να προσφέρει κάποια άνεση στους κεντρικούς τραπεζίτες καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Η ανθεκτικότητα του καταναλωτή

Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρές τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο 0,7% σε βάση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Όμως το ποσοστό αποταμίευσης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, υποδεικνύοντας ότι οι Αμερικανοί βασίζονται όλο και περισσότερο στην αποταμίευση καθώς οι πιέσεις των τιμών επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς.

Η αύξηση των δαπανών ήταν ευρεία, λόγω των αγαθών και των υπηρεσιών. Οι παράγοντες της αγοράς περίμεναν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια και η ψυχαγωγία θα ξεπεράσει τις δαπάνες για εμπορεύματα καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία υποχωρούν, αλλά οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό δαπάνες για αγαθά αυξήθηκαν 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,5%.

Η «έκθεση καθιστά σαφές ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να καταναλώνουν παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών», έγραψαν σε σημείωμα οι οικονομολόγοι της Wells Fargo. Tim Quinlan και Shannon Seery. «Όμως, πλησιάζουμε πιο κοντά στο τέλος του «γλειφιτζουριού»», ανέφεραν, σημειώνοντας τη μείωση του ποσοστού αποταμίευσης.

Ταυτόχρονα, ενώ ο πληθωρισμός από έτος σε έτος μειώνεται, εξακολουθεί να τρέχει τρεις φορές πιο γρήγορα από τον στόχο του 2% της Fed και εξηγεί γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να εφαρμόσουν αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες συνεδριάσεις. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών τα επόμενα πολλά τρίμηνα, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Wells Fargo.

Η στεγαστική αγορά υποχωρεί

Η «καυτή» αγορά κατοικίας του περασμένου έτους... ψύχεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων καθιστά πιο απρόσιτη την αγορά ακινήτων.

Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν εννέα χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα της Τρίτη. Ο δείκτης που αφορά στις πωλήσεις σπιτιών με προηγούμενο ιδιοκτήτη, έπεσε για έκτο συνεχόμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τέτοια πτώση από το 2018.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και οι γενικευμένες αυξήσεις περιορίζουν σε γενικές γραμμές τη ζήτηση. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία μειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα υψηλότερα από το 2009 επίπεδα, σύμφωνα με τον πάροχο στεγαστικών δανείων Freddie Mac.

Μέτρια κινείται η μεταποίηση

Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν άνοδο 0,8% στις αποστολές βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, που ενδέχεται να επιτρέψουν πιο σταθερές επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό στην αρχή του δεύτερου τριμήνου. Ταυτόχρονα, η αύξηση των βασικών παραγγελιών μετριάστηκε μετά την άνοδο που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες τηρούν τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα για να μειώσουν τόσο το βάρος του υψηλού πληθωρισμού, όσο και την «στενή» αγορά εργασίας. Είναι λιγότερο σαφές, ωστόσο, εάν οι επιχειρήσεις αργότερα αυτό το έτος θα επανεξετάσουν τον τρέχοντα ρυθμό των επενδύσεων τους, ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων και της αναμενόμενης μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες των περιφερειακών τραπεζών της Fed, έδειξαν σαφή υποχώρηση της δραστηριότητας. Οι δείκτες μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και στις περιφέρειες του Ρίτσμοντ και της Φιλαδέλφειας, υποχώρησαν όλες τον Μάιο και βρίσκονται ή αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα του 2020.

Η πιο ήπια αύξηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων, μπορεί να συμβάλει στον περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης για αγαθά και υλικά που παράγονται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση ανέφερε την Παρασκευή ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5% τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, λόγω της μικρότερης ζήτησης για βιομηχανικές προμήθειες, κεφαλαιουχικά αγαθά και καταναλωτικά αγαθά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider