Βρετανία: Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 ακριβαίνουν οι τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 ακριβαίνουν οι τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς»
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ενός οικογενειακού πρωινού γεύματος με φρυγανισμένο ψωμί, αυγά, λουκάνικα, μπέικον και φασόλια έχει αυξηθεί κατά 40% από πέρυσι.

Με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2009 ακριβαίνουν τα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων στην Βρετανία, καθιστώντας σχεδόν «απλησίαστα» για τα νοικοκυριά ακόμα και το παραδοσιακό English breakfast, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Kantar την οποία επικαλείται το BBC.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ενός οικογενειακού πρωινού γεύματος με φρυγανισμένο ψωμί, αυγά, λουκάνικα, μπέικον και φασόλια έχει αυξηθεί κατά 40% από πέρυσι.

Η Kantar εκτιμά πως η αγορά των παραπάνω προϊόντων από ένα νοικοκυριό, ανέρχεται πλέον στις 6,83 λίρες, καθώς οι τιμές στα «είδη μπακαλικής» αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, αυξημένες κατά 7% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, προκαλώντας στους Βρετανούς ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για το κόστος των αγορών τους.

Το κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας έχει εκτιναχθεί, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Οι τιμές των τροφίμων είναι τώρα η δεύτερη πιο σημαντική ανησυχία για τις οικογένειες μετά τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία.

Ανάμεσα στα ευρήματα της Kantar, το 22% των νοικοκυριών περιγράφει τώρα τον εαυτό του ότι «δυσκολεύεται» να τα βγάλει πέρα, με την άνοδο της τιμής των εβδομαδιαίων αγορών να ανησυχεί πάνω από 9 στους 10 εξ αυτών.

Οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτερα για προϊόντα όπως σκυλοτροφές, αλμυρά σνακ και φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας, αν και μειώνονται για τα αλκοολούχα ποτά.

Ξεχωριστή έρευνα από το YouGov διαπίστωσε ότι 2 στους 5 Βρετανούς τους τελευταίους έξι μήνες, αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να σταματήσουν να ξοδεύουν για ρούχα, φαγητό απ’ έξω, μη απαραίτητα τρόφιμα.

Εντωμεταξύ, 1 στους 5 έχει περικόψει ή έχει σταματήσει να ξοδεύει σε ημερήσιες εκδρομές, διακοπές και καύσιμα.

Αυξανόμενος πληθωρισμός

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Βρετανία έδειξαν ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τους εδώ και 40 χρόνια.

Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση της τιμής ενός προϊόντος με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, εάν ένα καρβέλι ψωμί κοστίζει 1 λίρα το χρόνο και 1,09 λίρες το επόμενο έτος, τότε αυτός είναι ένας ετήσιος πληθωρισμός 9%.

Η BoE έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 10% εντός ολίγων μηνών.

Ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού είναι ένας μέσος όρος καθώς οι τιμές αυξάνονται για διαφορετικά αγαθά με διαφορετικούς ρυθμούς. Παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων προειδοποιούν ότι οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 15% φέτος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Kantar, οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου στην Βρετανία μειώθηκαν κατά 4,4% τις 12 εβδομάδες έως τις 15 Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν τα lockdown ενίσχυαν τις πωλήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θα συνεχιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός στα τρόφιμα;

Γερμανίδα υπουργός συστήνει στους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα

Ιράν: Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα στο επίκεντρο των διαδηλώσεων σε αρκετές πόλεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider