Fitch: Προς ύφεση η Ευρωζώνη εάν διακοπεί απότομα το ρωσικό φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Προς ύφεση η Ευρωζώνη εάν διακοπεί απότομα το ρωσικό φυσικό αέριο
Το 30% από την κατανάλωση αερίου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη προέρχεται από τη Ρωσία. Στη Γερμανία, το ποσοστό διπλασιάζεται και φτάνει το 60%.

Ενδεχόμενη απότομη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη πιθανά θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Fitch, η έκθεση της ευρωπαϊκής αγοράς στο ρωσικό αέριο είναι τόσο μεγάλη που μια άμεση και ολική παύση της παροχής του θα είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις στα καύσιμα, που θα συνιστούσε μεγάλο μακροοικονομικό σοκ.

«Η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές αερίου για να καλύψει το 84% της κατανάλωσης της. Με το 38% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου να είναι από τη Ρωσία, εκτιμούμε πως περίπου 30% από την κατανάλωση αερίου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη προέρχεται από τη Ρωσία. Στη Γερμανία, το ποσοστό διπλασιάζεται και φτάνει το 60%» σημειώνει η Fitch.

Ακόμα, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως «μια άμεση απώλεια των ρωσικών εισαγωγών αερίου - ενδεχόμενο που έχει σημαντικές πιθανότητές και αυξάνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών ενέργειας σε ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις και θα συμπίεζε τα πραγματικά εισοδήματα» τονίζει η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων των Βρυξελλών – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider