Ενοχλημένη η ΕΕ από τις ενεργειακές εταιρίες: Μην αγοράζετε ρωσικό αέριο με ρούβλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενοχλημένη η ΕΕ από τις ενεργειακές εταιρίες: Μην αγοράζετε ρωσικό αέριο με ρούβλια
«Ανοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια αντιβαίνει στις οδηγίες που έχουν δοθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ για τις κυρώσεις» τονίζει η ΕΕ.

Αυστηρό μήνυμα προς τις εταιρείες φυσικού αερίου για να μην αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία με πληρωμές σε ρούβλια έστειλε η Κομισιόν, τονίζοντας πως αυτό αδυνατίζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως οι εταιρείες μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς πληρωμής στην Gazprombank για καταβολές σε ευρώ ή σε δολάρια. Ωστόσο, άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια αντιβαίνει στις οδηγίες που έχουν δοθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ για τις κυρώσεις, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν πρέπει να ακυρώνουμε τις κυρώσεις» τόνισε.

Σημειώνεται πως όπως μετέδωσε το Bloomberg, η ιταλική Eni έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Το μπέρδεμα με τις οδηγίες

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν έστειλε αναθεωρημένες οδηγίες για το ζήτημα στα κράτη μέλη, λέγοντας πως οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γραπτή καθοδήγηση δεν αντιμετώπισε την απαίτηση της Μόσχας να ανοιχτεί δεύτερος λογαριασμός σε ρούβλια, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντίθετη με κυρώσεις.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Κομισιόν.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ ανοίγει «παράθυρο» για πληρωμές προς τη Ρωσία και το φυσικό αέριο αντιδρά με πτώση

Η ιταλική Eni θα πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τη Ρωσία - Ανοίγει ο δρόμος για τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες

gazzetta
gazzetta reader insider insider