Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του
Την ανάγκη η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών υπογράμμισε ο Π. Τζεντιλόνι.

Τελευταία ενημέρωση: 21:33

Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Εξάλλου, σχετικά με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων. «Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία). Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.

Δύο δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Σήμερα η Κομισιόν ενέκρινε ποσό 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του ελληνικού καθεστώς για την παροχή στήριξης των επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη, Βάσει του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Αυτό το καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ θα βοηθήσει την Ελλάδα να καθορίσει την πορεία για ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάκαμψη, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Αποτελεί σημαντικό βήμα για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που άφησε πίσω της η κρίση. Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι δυνατό να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Το ελληνικό μέτρο στήριξης

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που αποσκοπεί στην παροχή στήριξης των επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λαμβάνει τη μορφή δανείων με επιδοτούμενα επιτόκια.

Η δημόσια στήριξη θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, με σκοπό να διευκολύνεται η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους στρατηγικούς πυλώνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ιδίως της πράσινης μετάβασης, της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας (Ε & Α). Η Ελλάδα θα διασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, σύμφωνα με την ταξινομία της ΕΕ.

Η δημόσια στήριξη θα συνοδεύεται από όρους για τον περιορισμό των αδικαιολόγητων στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων διασφαλίσεων για τον περιορισμό του κινδύνου πιθανών έμμεσων ενισχύσεων προς όφελος των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που θα διοχετεύουν τη στήριξη.

Το ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει καταρχήν τα 15 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο. Το καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει περίπου 250 εταιρείες.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, i) το ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνει το 1 % του συνολικού προϋπολογισμού· ii) η ενίσχυση θα ωφελεί επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά όχι χρηματοοικονομικές επενδύσεις· iii) τα επιτόκια των δανείων θα τηρούν τα ελάχιστα επίπεδα που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο· και iv) η δημόσια στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την προώθηση των επενδύσεων σε ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες σημαντικές για τη βιώσιμη ανάκαμψη, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης δυνάμει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έγγραφα Κομισιόν: Υψηλές οι τιμές ενέργειας έως το 2025 – Αναθεωρούνται τα σχέδια Ανάκαμψης

Κομισιόν για Ελλάδα: Πλήγμα στην ανάπτυξη από την ενεργειακή κρίση - Πληθωρισμός 6,3% φέτος - Οι κίνδυνοι & τα εύσημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider