ΕΕ: Δαπάνες 195 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια απαιτούνται για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Δαπάνες 195 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια απαιτούνται για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία
Η Κομισιόν υπολογίζει πως πρέπει επίσης να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως για να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Δαπάνες 195 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια θα χρειαστεί να κάνει η ΕΕ για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης RepowerEU απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις ύψους 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Ακόμα, η Κομισιόν υπολογίζει πως πρέπει επίσης να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως για να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Σκοπός της πρότασης είναι η «ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την ταχεία προώθηση της καθαρής μετάβασης και την επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης», θέτοντας τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 13% έως το 2030.

Μέσα στα πλάνα ακόμα συμπεριλαμβάνεται η επιτάχυνση ανάπτυξης ΑΠΕ, έως ότου καλύψουν το 45% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης έως το 2030. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ρυθμού εγκατάστασης φωτοβολταϊκών έως το 2028, αλλά και η δραστική επιτάχυνση κατασκευή αιολικών πάρκων.

Στο προσχέδιο επιπλέον επισημαίνεται η επιδίωξη της Κομισιόν να αποσπάσει την έγκριση των κρατών μελών για ένα 6ο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί από την αντίθεση της Ουγγαρίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Σχέδιο έκτακτων ενεργειακών μέτρων-σοκ για να αποφευχθεί το blackout - Τι σημαίνει για εργασία και μετακινήσεις

Ευρωπαϊκές πηγές: Καθυστέρηση μιας εβδομάδας στη συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider