Ουκρανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30% το 2022 βλέπει τώρα η EBRD

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30% το 2022 βλέπει τώρα η EBRD
Κατά 1/3 θα συρρικνωθεί φέτος η ουκρανική οικονομία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε report όπου προβλέπει μια πιο απότομη πτώση από το 20% που ανέμενε τον Μάρτιο.

Κατά 1/3 αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος η ουκρανική οικονομία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε report όπου προβλέπει μια πιο απότομη πτώση από το 20% που ανέμενε τον Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους ως έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμα την ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που γνωρίζει το σχέδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε έναν νόμο που διευκολύνει την Ουάσιγκτον να στέλνει όπλα και προμήθειες στην κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου κατήρτισαν πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας σχεδόν 40 δισ. δολαρίων, πάνω από 33 δισ. δολάρια που είχε ζητήσει ο Μπάιντεν από τους νομοθέτες τον περασμένο μήνα.

Αυτή η πρόβλεψη κάνει λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση από την προηγούμενη και στηρίζεται στο σενάριο ότι ο πόλεμος θα λήξει φέτος, σημειώνει η EBRD. Η εισβολή της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί το εμπόριο στην ενέργεια, στα αγροτικά προϊόντα και στα λιπάσματα, ενώ προκάλεσε διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Οι Big Tech έχασαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε τρεις «καταστροφικές» συνεδριάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider