Νάγκελ (ΕΚΤ): Όχι άλλες καθυστερήσεις στην αύξηση επιτοκίων - Το «παράθυρο ευκαιρίας» θα κλείσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Όχι άλλες καθυστερήσεις στην αύξηση επιτοκίων - Το «παράθυρο ευκαιρίας» θα κλείσει
«Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε για τις αρχικές δράσεις νομισματικής πολιτικής κλείνει σιγά σιγά και πρέπει να δούμε ότι κάτι θα γίνει  φέτος», είπε ο Γερμανός τραπεζίτης, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σε συνέδριο την Παρασκευή.

Προτροπή προς τους ομοτίμους του στην ΕΚΤ έκανε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, για να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων από τα χαμηλά όλων των εποχών στα οποία βρίσκονται εξαιτίας του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

«Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε για τις αρχικές δράσεις νομισματικής πολιτικής κλείνει σιγά σιγά και πρέπει να δούμε ότι κάτι θα γίνει φέτος», είπε ο Γερμανός τραπεζίτης, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σε συνέδριο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι «δεν αποδέχεται το επιχείρημα ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μόνο και μόνο επειδή η συνολική οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη».

Ο Νάγκελ ανέφερε ότι τα δεδομένα «μιλούν από μόνα τους» και η περαιτέρω αναμονή θα κινδύνευε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, πιθανόν απαιτώντας μια πιο δυναμική αντίδραση αργότερα, αν και αρνήθηκε να προσφέρει πρόσθετο guidance σχετικά με την πορεία των αυξήσεων.

Eνδεχόμενο τα επιτόκια να αυξηθούν ξανά άνω του μηδενός, «βλέπει» και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, εάν η οικονομία της ευρωζώνης δεν υποστεί εκ νέου μια οπισθοχώρηση, σύμφωνα με δηλώσεις του την Παρασκευή.

Σε άλλο σημείο, ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε είπε σε συζήτηση σε πάνελ στην Κροατία ότι θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ «ήδη πριν από το καλοκαίρι» είναι κατάλληλη.

«Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε» πότε και πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επιτόκια, είπε ο Νάγκελ. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει πρώτα να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια να δει τα επόμενα βήματα. «Θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα τον Ιούνιο», συμπλήρωσε.

Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι «η ώρα της αντιμετώπισης των αρνητικών επιτοκίων θα περάσει σύντομα», είπε. «Οι αγορές το έχουν κατανοήσει πολύ καλά αυτό το μήνυμα».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): «Λογικό» να φτάσουμε σε θετικά επιτόκια φέτος - Πληρούνται οι προϋποθέσεις

Ο Όλι Ρεν καλεί την ΕΚΤ να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider