Πανέτα (ΕΚΤ): De facto στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανέτα (ΕΚΤ): De facto στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σταματήσει την ανοδική της πορεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας έκρουσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, τονίζοντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σταματήσει την ανοδική της πορεία και ουσιαστικά παραμένει de facto στάσιμη.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Πανέτα τόνισε πως η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των τιμών, καθώς η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη αναπτυξιακή τάση που εκδηλώθηκε μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο Πανέτα, τα χέρια της ΕΚΤ είναι «δεμένα» στην προσπάθεια να περιορίσει το ύψος των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ είναι αρκετά περίπλοκες, καθώς μια νομισματική σύσφιξη με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα κατέληγε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη που ήδη αποδυναμώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός οικονομολόγος

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αναφορές Πανέτα έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης (για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες), την στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούνται να αποφασίσουν σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Καταλήγοντας, ο Πανέτα τόνισε πως για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που ενδεχομένως να μεταφράζεται στο ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της αναμονής στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρέπει να δράσουμε ενάντια στον πληθωρισμό - Αύξηση επιτοκίων ακόμα και τον Ιούλιο

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι πιθανό

gazzetta
gazzetta reader insider insider