ΥΠΕΝ: Στα «χέρια» των Δήμων τα σχέδια για την «Αστική Προσβασιμότητα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Στα «χέρια» των Δήμων τα σχέδια για την «Αστική Προσβασιμότητα»
Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων απηύθυνε το «Πράσινο Ταμείο», σε μεγάλους και μεσαίους Δήμους της χώρας που καλούνται να ανταποκριθούν σε μια δράση ύψους 13,622 εκατ. ευρώ.

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων που αφορούν Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας απηύθυνε το «Πράσινο Ταμείο», σε μεγάλους και μεσαίους Δήμους της χώρας που καλούνται να ανταποκριθούν σε μια δράση ύψους 13,622 εκατ. ευρώ, όσες είναι οι πιστώσεις που υπολογίζονται για φέτος.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Πράσινου Ταμείου», Ευστάθιος Σταθόπουλος, καλεί τους φορείς εκπόνησης του «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)», να υποβάλλουν τις προτάσεις τους (σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2022).

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλοι οι δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι, όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόσκληση που αναρτήθηκε προ ημερών στη «Διαύγεια».

Όπως αναφέρονταν σε παλιότερο ΦΕΚ (πέρυσι τον Νοέμβριο), ως «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας» ορίζεται το στρατηγικό σχέδιο των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας που εκπονείται από τους δήμους για την περιοχή εντός των διοικητικών τους ορίων. Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Στους δυνητικούς δικαιούχους παρέχεται η δυνατότητα υποβολής προς ένταξη ήδη συμβασιοποιημένων υπηρεσιών ή υπηρεσιών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και καλύπτουν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας που αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος. Προϋπόθεση είναι α) η υπογραφή της σύμβασης ή η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης να έχει γίνει εντός του έτους 2022 β) να υπάρχει και να βεβαιώνεται η ομαλή εξέλιξή τους μέσω σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια Υπηρεσία του εκάστοτε δικαιούχου και γ) να μην αποτελούν αντικείμενο συμπληρωματικής σύμβασης.

Όπως αναφέρθηκε, η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την παρούσα Πρόσκληση εκτιμάται σε 13.622.640 ευρώ για το έτος 2022. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από την Δευτέρα 09 Μαΐου 2022 έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00, που είναι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.

Επισημαίνεται, ότι για κάθε δήμο υπάρχει ο περιορισμός της υποβολής μιας (1) μόνο πρότασης για τα διοικητικά του όρια είτε οι προτάσεις υποβληθούν από το δήμο είτε από αρμόδιο Σύνδεσμο ΟΤΑ είτε από Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Οδηγό Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος. Στην περίπτωση υποβολής πρότασης από Σύνδεσμο Δήμων ή Περιφερειακή Ένωση Δήμων το ανώτατο συνολικό ποσό χρηματοδότησης δεν πρέπει να υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών που δικαιούται κάθε επιμέρους Δήμος μεμονωμένα. Στην περίπτωση που ορίζεται ως φορέας εκπόνησης Π.Ε.Δ., απαιτείται να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δικαιούχων ΟΤΑ και της ΠΕΔ.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης, όπως αυτά προβλέπονται ειδικότερα στην ενότητα 5 του Οδηγού και της παρούσας.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου www.prasinotameio.gr, με είσοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες https://prasinotameio.intelliflow.gr. Για την υποβολή, ο Δικαιούχος θα κάνει χρήση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων του Πράσινου Ταμείου, χρησιμοποιώντας του κωδικούς που ήδη διαθέτει. Κατά το χρονικό διάστημα υποβολής, ο Δικαιούχος θα μπορεί να συμπληρώνει σταδιακά την πρότασή του και να την αποθηκεύει προσωρινά μέχρι την οριστική υποβολή. Η οριστική υποβολή της γίνεται άπαξ και θα λαμβάνει αυτόματα Αριθμό Πρωτοκόλλου από το Πράσινο Ταμείο.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης. Κάθε πρόταση που υποβάλλεται, αξιολογείται άμεσα χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Εφόσον πληρούν το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης τα έργα εντάσσονται, βάσει του προϋπολογισμού τους.

Η απόφαση ένταξης της πρότασης του δικαιούχου εκδίδεται με βάση τον προϋπολογισμό της, λαμβάνοντας υπόψη το «ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο» σε συνάρτηση με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου. Οι δυνητικοί Δικαιούχοι δύνανται να ασκήσουν αίτηση θεραπείας (ένσταση) σχετικά με την απόφαση ένταξης στο Δ.Σ του Π.Τ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο Ταμείο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για προκαταβολή των ΜμΕ στους λιγνιτικούς δήμους

Όλες οι ειδήσεις

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

19:45

Γαλλία: Προς πλήρη κρατικοποίηση της υπερχρεωμένης ενεργειακής εταιρείας EDF - Στα 9,7 δισ. ευρώ το κόστος

19:40

Καραβίας (Eurobank): Δικαιώνεται η εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών - Οι καιροί απαιτούν πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση

19:35

Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουκρανίας - Επικαλέστηκε λόγους υγείας

19:13

Twitter: Ο Μασκ προτείνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ύψους 44 δισ. δολαρίων - Ραγδαία κέρδη για την μετοχή

19:03

Παγκόσμια Τράπεζα: «Τουλάχιστον» μέχρι το 2025 οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

18:50

Ράλι στις ευρωαγορές για το κλείσιμο της Τρίτης - Κέρδη κοντά στο 9% για την TUI

18:38

Ιωάννου (Eurobank): Η πανδημία ανέδειξε εμφατικά τη σημασία μιας σύγχρονης μορφής εταιρικής υπευθυνότητας

18:36

«Παράθυρο» Λαγκάρντ για την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

18:23

Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές να στηρίξουν την οικονομία – Η κερδοφορία τους γεννά κεφάλαια 

18:21

Πελαγίδης (ΤτΕ): Η αύξηση επιτοκίων πρέπει να συνοδευτεί από συνετή δημοσιονομική διαχείριση

18:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς βουλευτές: Οικονομικές σχέσεις και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο

18:12

Σολτς προς Κομισιόν: Δικαιολογημένο το γερμανικό πακέτο μέτρων 200 δισ. ευρώ

18:08

Υπ. Ανάπτυξης: Πράσινο φως για δύο έργα ΣΔΙΤ, αξίας 254 εκατ. ευρώ

18:02

Η LDA Capital εισέρχεται στην Προοδευτική ΑΤΕ, με έως και 20 εκατ. ευρώ

17:50

Η Intrakat ολοκλήρωσε την εξαγορά της DNC Energy για 15,1 εκατ. ευρώ

17:46

ΗΠΑ: Ραγδαία μείωση των νέων θέσεων εργασίας - Σημάδι επιβράδυνσης της οικονομίας

17:40

Ρωσία: Από την αρχή της επιστράτευσης, 700.000 άτομα έφυγαν από τη χώρα

17:37

Οι τράπεζες ανέβασαν το Χρηματιστήριο πάνω από τις 820 μονάδες

17:33

gMotion 90: Καλώς ήρθες Ferrari SUV

17:32

Eurobank: Χρηματοδότησε την ανακαίνιση μονάδας αναπνευστικών λοιμώξεων στο «Σωτηρία»

17:30

Στη νέα καμπάνια η Gucci βάζει τον Ράιαν Γκόσλινγκ να κουβαλάει βαλίτσες

17:28

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο - Σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις

17:26

Βέλγιο: Απεργία στους σιδηροδρόμους, 1 στα 4 τρένα θα κυκλοφορεί την Τετάρτη

17:21

Δανία: Αναφορές για παρουσία drones κοντά σε υπεράκτια κοιτάσματα αερίου