Στο 7,4% o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 7,4% o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο
Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 4,36% σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με την Eurostat.

Τελευταία ενημέρωση: 12:59

Οριακά προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως υποχώρησε 0,1% σε σχέση με την προκαταρκτική μέτρηση της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής.

Έτσι, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (HICP) στις χώρες του ευρώ κατά τον Μάρτιο ανήλθε στο 7,4% έναντι 7,5% που ήταν στην προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου, παραμένοντας ισχυρά αυξημένος σε σχέση με το 5,9% του Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο του 2021 ήταν στο 1,7%.

Η αναθεώρηση έρχεται λόγω των αλλαγών στα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού σε σειρά χωρών της Ευρωζώνης, καθώς στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 6,8% από 7% στην αρχική μέτρηση, στην Εσθονία από το 11,2% ανέβηκε στο 11,5%, στη Μάλτα από το 4,6% πήγε στο 4,5%, στην Ολλανδία από το 11,9% στο 11,7%, στη Σλοβακία από το 9,5% στο 9,6% και στη Φινλανδίά από το 5,6% στο 5,8%.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 8%, αμετάβλητος σε σχέση με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,8% έναντι 6,2% τον Φεβρουάριο.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού ήταν η Λιθουανία (15,6%), η Εσθονία (14,8%) και η Τσεχία (11,9%). Αντίθετα, οι χώρες με τη μικρότερη άνοδο ήταν η Μάλτα (4,5%), η Γαλλία (5,1%) και η Πορτογαλία (5,5%).

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 4,36% σε μηνιαίο επίπεδο.

Σημειώνεται πως η προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατά τον Απριλίο θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα, 29 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένα τα έσοδα της Nestle στο α' τρίμηνο - Έρχονται νέες αύξησεις στις τιμές λόγω του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider