Moody's: Αθέτηση πληρωμών από τη Ρωσία - Κατέβαλε ρούβλια αντί για δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Αθέτηση πληρωμών από τη Ρωσία - Κατέβαλε ρούβλια αντί για δολάρια
Στην πρώτη αθέτηση πληρωμών ξένων ομολόγων από το 1917 προχώρησε στις αρχές Απριλίου η Ρωσία, καθώς κατέβαλε τις πληρωμές δύο κρατικών ομολόγων που έληγαν το 2022 και το 2024 σε ρούβλια αντί για δολάρια, γεγονός που σύμφωνα με την Moody's μπορεί να συνιστά χρεοκοπία.

Στην πρώτη αθέτηση πληρωμών ξένων ομολόγων από το 1917 προχώρησε στις αρχές Απριλίου η Ρωσία, καθώς κατέβαλε τις πληρωμές δύο κρατικών ομολόγων που έληγαν το 2022 και το 2042 σε ρούβλια αντί για δολάρια, γεγονός που σύμφωνα με την Moody's μπορεί να συνιστά χρεοκοπία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ρωσία στις 4 Απριλίου προχώρησε σε μια πληρωμή με ρούβλια αντί για δολάρια όπως υποχρεούνταν με βάση τους όρους των τίτλων, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από σειρά κρατών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε η Moody's.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών σε ξένα ομόλογα της Ρωσίας, ύστερα από την επανάσταση του 1917, τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

«Επομένως μπορεί να θεωρηθεί πως η Ρωσία αθέτησε πληρωμή σύμφωνα με τους όρους της Moody’s, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 4 Μαΐου, ημερομηνία λήξης της περιόδου χάριτος», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας πως τα συμβόλαια για τα ομόλογα δεν έχουν καμία πρόβλεψη για αποπληρωμή σε άλλο νόμισμα εκτός από το δολάριο.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως για ορισμένα κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2018 υπήρχε η πρόβλεψη αποπληρωμής σε ρούβλια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ωστόσο για τα συγκεκριμένα ομόλογα -με ημερομηνία λήξης το φέτος και το 2041- δεν προβλεπόταν κάτι αντίστοιχο.

«Η θέση μας είναι ότι οι επενδυτές δεν έλαβαν τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα στην ημερομηνία που προβλεπόταν», αναφέρει στη συνέχεια η Moody's, η οποία επισημαίνει την πάγια θέση της ρωσικής κυβέρνησης πως επιθυμεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, γεγονός που εμποδίζεται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η τελευταία φορά που η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με την χρεοκοπία ήταν το 1918 -λίγους μήνες μετά την Οκτωβριανή επανάσταση των μπολσεβίκων- όταν η νέα κυβέρνηση υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να αναλάβει την υποχρέωση αποπληρωμής του κρατικού χρέους της τσαρικής οικονομίας, γεγονός που τότε είχε παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς η Ρωσία αποτελούσε ένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BlackRock: Πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία θα προκαλέσει το «2008 της ενέργειας»

Βαρύ χτύπημα από Fitch και Moody's στη Ρωσία - Υποβάθμιση κατά 6 βαθμίδες σε junk

gazzetta
gazzetta reader insider insider