Παπαθανάσης: 7 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: 7 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης
«Θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για να κρατήσουν τις νέες και τους νέους στον τόπο τους» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην ενίσχυση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης με 7 δισ. ευρώ, από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο 4th Family Business Conference, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (Αίθουσα ILISSOS), το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη των διαρθρωτικών ταμείων θα φέρουν στη χώρα το «αστρονομικό ποσό», όπως το χαρακτήρισε, των 77 δισ. ευρώ., καθώς δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά είναι πάρα πολλά εργαλεία τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν και να στηρίξουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. «Η Ελληνική Πολιτεία έρχεται να στηρίξει με προγράμματα τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης. Βασικοί πυλώνες σε όλα τα προγράμματα είναι η Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση και τα κριτήρια ESG τα οποία δεν χρηματοδοτούνται μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-27».

Αναφερόμενος στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, σημείωσε ότι «έχουμε λάβει πολύ υψηλούς πόρους για να μεταβούμε στην επόμενη εποχή και θα φέρουν στις περιοχές αυτές περίπου 7 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για να κρατήσουν τις νέες και τους νέους στον τόπο τους και αυτό αφορά και τις οικογενειακές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών». Ενώ κλείνοντας, ανέφερε την πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση της οικογένειας Σαράντη που επέκτεινε τις δραστηριότητες της και σημείωσε ότι αυτές είναι οι κινήσεις που θέλει να στηρίξει η Πολιτεία.

Ο κ. Θεόδωρος Καπράλος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ενώ συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη 6 με 9 επιχειρήσεις στις 10 ανάλογα τη χώρα είναι οικογενειακές συνεισφέροντας το 60% του ΑΕΠ και απασχολώντας 4 με 5 εργαζόμενους στους 10 και στην Ελλάδα 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, όπως και το 44% των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑ, καθώς οι άνθρωποι που ασκούν τη διοίκηση έχουν το 20% των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων.

Ο κ. Καπράλος υπογράμμισε επίσης ότι ένα δυνατό σημείο των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους προμηθευτές, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και το τρίπτυχο ποιότητα, συνέπεια και εξυπηρέτηση, το οποίο είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έκανε τις οικογενειακές επιχειρήσεις εξαιρετικά ανθεκτικές στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Ενώ τόνισε ότι «βασική επιδίωξη της οικογενειακής επιχείρησης δεν είναι το κέρδος, δεν είναι αυτοσκοπός το κέρδος, αλλά η διατήρησή της, η διασφάλιση της ύπαρξης και της ομαλής λειτουργίας της και της διαδοχής». Συνεπώς, αξίες όπως η σταθερότητα, η ποιότητα και η βιωσιμότητα έρχονται πολύ πιο μπροστά από το κέρδος και βάζει σε πρώτο πλάνο την καλή εικόνα, το brand name της οικογενειακής επιχείρησης.

O κ. Γιάννος Μητσός, Senior Advisor του Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ, στον χαιρετισμό του στάθηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία των οικογενειακών επιχειρήσεων προς τη βιωσιμότητα είναι μια κρίσιμη διάσταση της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τον μεγάλο ρόλο που παίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στις θέσεις εργασίας και στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά κυρίως για την εμπιστοσύνη που δημιουργούν στο κοινό και τον τρόπο που υπάρχουν μέσα στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε δε ότι στον ΣΕΒ είναι διάσταση της δουλειάς του το κτίσιμο της εμπιστοσύνης και της προσέγγισης με την κοινωνία των οικογενειακών επιχειρήσεων.

«Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, της σύγχρονης διακυβέρνησης είναι πεδία στα οποία πρέπει να βασιστούμε προκειμένου να τα καταστήσουμε κοινή συνισταμένη για ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα και ο ρόλος των οικογενειακών επιχειρήσεων και του τρόπου με τον οποίο τις βλέπει ολόκληρη η αγορά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την μετάβασή μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που κτίζει εμπιστοσύνη και προοπτική. Εμείς από τη μεριά μας στηρίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Μητσός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Στάσσης: Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης δεν αλλάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider