Η προσοχή των αγορών στην ΕΚΤ - «Καυτή πατάτα» η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η προσοχή των αγορών στην ΕΚΤ - «Καυτή πατάτα» η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να «δείξει» σε λήξη των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων στις αρχές του γ' τριμήνου.

Κύριο θέμα στην προσοχή των διεθνών αγορών αποτελεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι δηλώσεις που θα κάνει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα φανέρωσαν την ανησυχία των στελεχών της ΕΚΤ για το πως πρέπει η τράπεζα να κινηθεί για την «στροφή» από τις υποστηρικτικές πολιτικές της που ισχύουν για την ενίσχυση της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (στο 7,5% για τον Μάρτιο).

Όπως δήλωσε ο Ντιρκ Σουμάχερ της Natixis στο CNBC, «το κρίσιμο ζήτημα για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι το κατά πόσο "κοντά" θα έρθει το τέλος των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Λαγκάρντ θα μπορούσε να «δείξει» σε λήξη των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων στις αρχές του γ' τριμήνου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, δήλωσε νωρίτερα τον Απρίλιο για την αύξηση των επιτοκίων πως αυτή θα μπορούσε να γίνει από το φθινόπωρο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια η Λαγκάρντ είχε δηλώσει μετά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο πως ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν προ της πανδημίας του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση της ευρωτράπεζας για το ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επικεφαλής της ΕΚΤ μάλλον θα αποφύγουν τη λήψη κάποιας σημαντικής απόφασης στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένοντας νεότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις της κρίσης του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch «έκοψε» στο 1,5% από 3% προηγουμένως την εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μέσα στο 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider