Fitch: Στο... μισό η πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ευρωζώνης λόγω του πολέμου - Στο 0,57% ο αντίκτυπος για το ΑΕΠ της Ελλάδας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Στο... μισό η πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ευρωζώνης λόγω του πολέμου - Στο 0,57% ο αντίκτυπος για το ΑΕΠ της Ελλάδας
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 1,5% έναντι 3% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σημαντικά την εκτίμηση του για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσα στο 2022, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 1,5% έναντι 3% στην προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου τον Δεκέμβριο του 2021. Η αναθεώρηση έρχεται καθώς η ενεργειακή κρίση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και στα εισοδήματα των πολτιών της Ευρωζώνης.

Για τον πληθωρισμό, η Fitch προβλέπει πως το 2022 θα φτάσει το 5% έναντι 2,6% που ήταν στην πρόβλεψη του Δεκεμβρίου.

Οι πανευρωπαϊκές προσπάθειες για απεξάρτηση από το αέριο της Ρωσίας θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλά τις ενεργειακές τιμές, σύμφωνα με την έκθεση.

Ανά χώρα, ο οίκος αναμένει πως η Σλοβακία θα δει το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο (-2,57%), ενώ για την Ελλάδα αναμένεται πως ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι -0,57%.

Λόγω της έκθεση της Γερμανίας και της Ιταλίας στο ρωσικό φυσικό αέριο και των κυρώσεων για τον πόλεμο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας στις δύο χώρες υποβαθμίζονται κατά 1,9% και 1,6% αντίστοιχα.

Η Fitch υποστηρίζει ότι δεν αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη λόγω του πολέμου, αλλά σημειώνει πως οι προοπτικές του ΑΕΠ επιβραδύνονται λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Δεν θα εκτροχιαστεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας - Τι θα γίνει με το χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider