Ισχυρή μείωση στον ισολογισμό της ετοιμάζει η Fed - Αναμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή μείωση στον ισολογισμό της ετοιμάζει η Fed - Αναμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, χρειάζεται 1 ή και παραπάνω αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης.

Την πεποίθηση των αγορών για επιθετικότερη «στροφή» της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) από τις υποστηρικτικές πολιτικές της επιβεβαιώνουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) τον Μάρτιο, που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτά, η Fed εξετάζει να μειώσει την έκθεση του ισολογισμού της σε αγορές ομολόγων κατά 95 δισ. δολάρια, για τους επόμενους 3 μήνες, με μείωση της τάξης των 60 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολαρίων σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της τράπεζας ανέφεραν πως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, χρειάζεται 1 ή και παραπάνω αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Μαρτίου η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη από το 2018.

Παράλληλα, η Fed εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία (που βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών) θα επιδεινωθεί και πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider