Πανέτα (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ χρειάζεται και οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανέτα (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ χρειάζεται και οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό
Το να αφεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταπολεμήσει μόνη της την αύξηση του πληθωρισμού, θα λειτουργούσε μόνο με μεγάλο κόστος για την κοινωνία, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ.

Το να αφεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταπολεμήσει μόνη της την αύξηση του πληθωρισμού, που προκαλείται από την ενέργεια, θα λειτουργούσε μόνο με μεγάλο κόστος για την κοινωνία, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

Επειδή μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών οφείλεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, πέρα ​​από την επιρροή της νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να λάβουν ισχυρή δράση, είπε ο Πανέτα σε ομιλία του στην Ιταλία.

«Το να ζητάμε η νομισματική πολιτική από μόνη της να μειώσει τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, ενώ οι προσδοκίες για αυτόν παραμένουν υψηλές, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό», είπε. «Μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα επηρέαζε άμεσα τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες καθοδηγούνται από παγκόσμιους παράγοντες και τώρα πλέον από τον πόλεμο. Αντίθετα, θα πρέπει να περιορίσουμε την εγχώρια ζήτηση για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα σχόλια υπογραμμίζουν τη δύσκολη θέση που έχουν έρθει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που παλεύουν με τον ταχύτερο πληθωρισμό από τη δημιουργία του ευρώ. Ενώ η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα στήριξης έχει επιταχυνθεί, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια.

Ο Πανέτα επεσήμανε πως μια «συνεκτική στρατηγική δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα μειώσει το κόστος της μείωσης του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ/SSM: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις τράπεζες της Eυρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γαλλία θέλει συντονισμένη απάντηση της ΕΕ για τον πληθωρισμό

JP Morgan: Πληθωρισμός και πόλεμος αυξάνουν σημαντικά τους οικονομικούς κινδύνους

gazzetta
gazzetta reader insider insider