Γαλλία: Αποδοτικότεροι οι δασμοί, απ' ότι η απαγόρευση, για την ενέργεια της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γαλλία: Αποδοτικότεροι οι δασμοί, απ' ότι η απαγόρευση, για την ενέργεια της Ρωσίας
Σύμφωνα με το Παρίσι, μια ολική απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας θα επηρέαζε χειρότερα κράτη όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία.

Το οικονομικό συμβούλιο της Γαλλίας (Conseil d'Analyse Economique) υποστηρίζει πως η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας θα ήταν αποδοτικότερη από την πλήρη απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του συμβουλίου, που λειτουργεί υπό την πρωθυπουργία της Γαλλίας, ένα πλήρες εμπάργκο της ρωσικής ενέργειας μπορεί να ήταν διαχειρίσμο για το σύνολο της ΕΕ, αλλά το κόστος του θα είχε ευρύ αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζοντας χειρότερα κράτη όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία.

«Οι δασμοί θα επέτρεπαν στις μικρότερες αλλά και πιο εκτεθειμένες χώρες στη ρωσική ενέργεια, να συνεχίσουν την εισαγωγή ορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ θα "στέγνωναν" τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε οικονομίες που είναι περισσότερο ικανές να διαχειριστούν ολική παύση τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο» σημειώνει το γαλλικό συμβούλιο.

Επιπλέον, υποστηρίζει πως δασμοί 40% θα μείωναν τον αντίκτυπο για τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας από 1/4 έως 1/3 σε σχέση με τον αντίκτυπο που θα είχε η πλήρης απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.

Σημειώνεται πως η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα είχε μια οικονομική ζημία 0,15% έως 0,3%, καθώς είναι από τις λιγότερο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider