ΤΑΙΠΕΔ: Ποιοι είναι οι Ολλανδοί της MRP που «προσγειώθηκαν» στον... Ταύρο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Ποιοι είναι οι Ολλανδοί της MRP που «προσγειώθηκαν» στον... Ταύρο
Με μία αλλά καλή προσφορά ολοκληρώθηκε χτες ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ. Ο όμιλος των 100 ετών και οι παλιές πληροφορίες για την έκταση στην Αφάντου.

Με μία αλλά… καλή συμμετοχή, και μάλιστα με «ολλανδικό άρωμα», ολοκληρώθηκε χτες ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά από την «MRP TAVROS ΑΕ».

Η MRP αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής άνω των 1,5 εκατ. τμ, κατέχοντας ηγετική θέση στην Ολλανδική αγορά.

Σημαντικότερα έργα της αποτελούν το «Hub Amsterdam» που περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 80 κατοικιών και γραφείων στην περιοχή on Osdorpplein Nieuw-West, το «Amstel Station» που περιλαμβάνει την κατασκευή 252 κατοικιών στο κέντρο του Άμστερνταμ, το «Amsterdam New West» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτιρίων μεικτών χρήσεων (κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, parking, χώρους εστίασης και αναψυχή) κ.α. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται από το 2021 εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο όμιλο στο real estate, με συμμετοχή σε πάνω από 20 έργα, με εμπειρία δεκαετιών στον τομέα ακινήτων και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Εχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη οικιστικών projects, χώρων γραφείων, χώρους μικτής χρήσης, αστικές γειτονιές κ.α., κάποια εκ των οποίων είναι πολυώροφα.

Να σημειωθεί ότι υπήρχαν παλιότερες πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι ο επενδυτής Μ. Αγγελιάδης, γνωστός για τη συμμετοχή του στο project που είχε «τρέξει» το ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση (τη βόρεια) στην Αφάντου (Ρόδος), ήταν σε επαφές με την ολλανδική MRP Developers προκειμένου να συνεργαστούν για την εν λόγω επένδυση. Τελικά, αν και η συναλλαγή του επενδυτή με το Ταμείο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021 , στο μεγάλο project ενεπλάκη ο όμιλος Mitsis Hotels.

Η διαδικασία αξιολόγησης της δεσμευτικής προσφοράς, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστεί η οικονομική προσφορά, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου έχει επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου», από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, παρέχοντας στους υποψήφιους επενδυτές την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια ευρύτατη λίστα τον πιθανό τρόπο ανάπτυξής του. Πρόκειται για έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 3, που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ. Άνθρωποι της αγοράς είχαν αναφέρει ότι η έκταση «σηκώνει» διάφορες χρήσεις, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, υπηρεσίες υγείας και άλλες.

Στο ακίνητο βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεώτερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ., το οποίο, μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς ανάλογα με τις χρήσεις που θα δεχθεί. Πρόκειται για το project για το οποίο μόλις πρόσφατα το insider.gr είχε αναδείξει τους προβληματισμούς της αγοράς για το κατά πόσο θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον όχι γιατί υπήρχε πρόβλημα από τη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά για… εξωγενείς λόγους.

Από τη μία πλευρά το οικονομικό – επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη πλευρά, όπως αναφέραμε την περασμένη Τρίτη σε σχετικό θέμα ο τοπικός δήμος αντιδρούσε εντονότατα με το μοντέλο αξιοποίησης ζητώντας μάλιστα μέχρι και την παραχώρηση της έκτασης σε αυτόν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, από το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι μόνο αποτυχία δεν μπορεί αν θεωρηθεί ότι ο διαγωνισμός έγινε κανονικά και προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου διεθνούς ομίλου.

Το ακίνητο βρίσκεται μόλις 250 μ. από την Λεωφόρο Πειραιώς και 150 μ. από τη Λεωφόρο Χαμοστέρνας με εύκολη προσβασιμότητα με αυτοκίνητο. Η περιοχή του ακινήτου εξυπηρετείται από πλήθος γραμμών ΗΛΠΑΠ και ΟΑΣΑ, οι οποίες διέρχονται από τη Λεωφόρο Πειραιώς και τις οδούς Παναγή Τσαλδάρη και Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνδέοντας το ακίνητο με το κέντρο του Ταύρου, την Αθήνα, καθώς και με περιοχές των Νοτίων Προαστίων (Μοσχάτο, Καλλιθέα, Πειραιά κ.λπ.). Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 μ. (8 λεπτά απόσταση βαδίσματος) από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ταύρος», 800 μ. από τον Προαστιακό σταθμό «Ταύρου» και 1 χλμ. από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Πετράλωνα».

Γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Πειραιώς (Γέφυρα Χαμοστέρνας), στην οποία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή φιλοξενούνται χώροι πολιτισμού, άθλησης & ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, πολιτιστικά ιδρύματα, θέατρα κ.ά.), το Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ταύρου, Δημόσιες Υπηρεσίες, Κτίρια Γραφείων, Κτίρια Διοίκησης, το Δημαρχείο Ταύρου, το ΙΚΑ Ταύρου, εμπορικές χρήσεις τοπικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος, ενώ κοντά είναι το Athens Heart Shopping Mall, το Praktiker κ.λπ.

Με «ρίζες» έναν αιώνα πίσω

Ο ολλανδικός όμιλος έχει ιστορία άνω των 100 ετών. Όπως αναφέρεται για το ιστορικό του γκρουπ, στα 1900 η οικογένεια Meijer αγόρασε και ανέπτυξε με επιτυχία το Westergasfabriek στο Άμστερνταμ. Εκ των υστέρων, ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές που θα μπορούσε να κάνει η οικογένεια Meijer.

Ήταν ένα ανταποδοτικό έργο με θετικό αντίκτυπο. Επιπλέον, σφράγισε το μέλλον της οικογένειας Meijer ως πρωτοπόροι στο ολλανδικό και ευρωπαϊκό σήμα ακινήτων. Το 1970 ο Ton Meijer ιδρύει τον Όμιλο MAB.

Η εταιρεία θα γίνει τελικά ο μεγαλύτερος developer στη χώρα, με κορυφαία έργα όπως το Oosterdokseiland, τα κέντρα των πόλεων Amstelveen, Zoetermeer και Almere καθώς και το Babylon στη Χάγη. Στο εξωτερικό, η MAB πραγματοποίησε έργα συμπεριλαμβανομένου του Domus στο Παρίσι.

Το 2004 ο Ton Meijer, ο οποίος προηγουμένως ηγήθηκε του Ομίλου MAB, και ο Markus Meijer ιδρύουν μαζί τον Meyer Bergman. Η Meyer Bergman ασχολείται με ακίνητα και επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Από το 2008, επένδυσαν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία σε όλη την Ευρώπη. Το 2013 ιδρύθηκε η Meijer Realty Partners.

Αυτή είναι η αρχή της Meijer Realty Partners (MRP) πριν εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη και ευέλικτη επιχείρηση. Η MRP είναι μία από τις τρεις θυγατρικές εταιρείες της Meijer Realty Partners. Πιο πρόσφατα, από το 2017, το MeyerBergman Erfgoed Groep κατέχει το παλάτι Soestdijk. Το Soestdijk Palace είναι ένα πρώην παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας.

Το ιστορικό ορόσημο λειτούργησε ως κατοικία και κυνηγετικό κατάλυμα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας. Στα τέλη του 2020, η MRP Development μετονομάζεται σε «MRP».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Μία δεσμευτική προσφορά για το ακίνητο των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από ολλανδικό όμιλο

Το παγκόσμιο yachting των 8,5 δισ. δολαρίων και οι περιφερειακές μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider