Γερμανία: Νέο χρέος 200 δισ. ευρώ για το 2022 αποφάσισε η κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Νέο χρέος 200 δισ. ευρώ για το 2022 αποφάσισε η κυβέρνηση
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ανάληψη νέου χρέους ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022.

Το υπουργικό συμβούλιο στην Γερμανία αποφάσισε σήμερα την ανάληψη νέου χρέους ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022. Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, φορολογικές ελαφρύνσεις και επίδομα τέκνων.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία του ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις, το οποίο είχε ανακοινώσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Για το θέμα προβλέπεται συνταγματική αναθεώρηση, χρειάζεται επομένως η ψήφος των δύο τρίτων της Bundestag, άρα και ψήφοι από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς έχει πάντως ήδη εκφράσει τη στήριξή του στο σχέδιο εκσυγχρονισμού της Bundeswehr. Το ειδικό ταμείο ωστόσο δεν προβλέπεται στην κανονική νομοθετική διαδικασία που αφορά τον προϋπολογισμό και τα δάνεια που θα χρειαστούν δεν θα υπολογιστούν στο «φρένο χρέους».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ενέκρινε ακόμη τον οικονομικό σχεδιασμό έως το 2026, με έμφαση στην Ενέργεια και στο Κλίμα. Για το διάστημα 2022-2026 θα διατεθούν περισσότερα από 200 δισ. στην πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, η κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο με φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τα φορολογικά έσοδα θα είναι φέτος κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα και έως το 2026 περίπου 4 δισεκατομμύρια λιγότερα ανά έτος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aνησυχητικά υποεξοπλισμένες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

Η Γερμανία ανησυχεί για «τεράστιες παρενέργειες» από μια απότομη «διακοπή» της ρωσικής ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider