Νέα υποβάθμιση για τη Ρωσία - Η Fitch προβλέπει «άμεση» προοπτική για «επιλεκτική» στάση πληρωμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα υποβάθμιση για τη Ρωσία - Η Fitch προβλέπει «άμεση» προοπτική για «επιλεκτική» στάση πληρωμών
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θεωρεί «άμεση» την προοπτική η Ρωσία να κηρύξει τουλάχιστον «επιλεκτική», αν όχι πλήρη στάση πληρωμών.

Σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ρωσίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Χθες το υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

Όπως και οι άλλοι δύο λεγόμενοι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (S&P Global Ratings και Moody's), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει, γενικότερα, η περαιτέρω επιτάχυνση των κυρώσεων και οι προτάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνουν την πιθανότητα μιας πολιτικής απάντησης από τη Ρωσία που περιλαμβάνει τουλάχιστον επιλεκτική μη πληρωμή των κρατικών της υποχρεώσεων.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της.

Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.

Στους παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε υποβάθμιση αξιολόγησης, η Fitch θέτει την μη εκπλήρωση της εμπορικής οφειλής εντός των προβλεπόμενων περιόδων χάριτος, ενώ από την άλλη παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση θέτει την βελτίωση της εμπιστοσύνης στην προθυμία της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος παράλληλα με τις προσδοκίες ότι θα υπάρχει μια διαρκής ικανότητα εκτέλεσης πληρωμών χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η PepsiCo διακόπτει την πώληση ποτών και αναψυκτικών στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider