Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση χωρίς τους συμμάχους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση χωρίς τους συμμάχους
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ χωρίς τη συμμετοχή των συμμάχων της στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για την απαγόρευση των εισαγωγών, με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος οποιασδήποτε κίνησης να είναι ακόμα ρευστά, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν έρθει σε στενή επαφή με τους συμμάχους σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση, ενώ παράλληλα εργάζονται ώστε να υπάρξει μια προετοιμασία για τις εγχώριες επιπτώσεις, ανέφεραν οι πηγές.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 139 δολάρια το βαρέλι στην Ασία σήμερα, αφού αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «ζυγίζει» ένα πιθανό εμπάργκο του ρωσικού αργού, ενισχύοντας τους φόβους για την προσφορά σε μια ήδη ασταθή αγορά. Το αργό πετρέλαιο Brent έκανε άλμα έως και 18% προτού περιορίσει τα κέρδη του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα το πώς μια απαγόρευση θα μπορούσε να επηρεάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές και την παγκόσμια προσφορά ενέργειας, καθώς βουλευτές και από τα δύο κόμματα στην Ουάσιγκτον αγωνίζονται να προωθήσουν νομοσχέδια που επιβάλουν το εμπάργκο ούτως ώστε να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αμερικανική απεξάρτηση

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, σε σημείωμα προς τους βουλευτές την Κυριακή, είπε ότι η Βουλή «εξετάζει μια ισχυρή νομοθεσία» που θα απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ άλλων μέτρων, με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία. Η πίεση για δράση αυξήθηκε όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τους νομοθέτες να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια συνομιλίας το Σάββατο.

Το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχούσε στο περίπου 3% της ποσότητας του αργού που εισήχθη στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, δείχνουν τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Το 2022 οι αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού αερίου έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με την Kpler.

Και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι πιθανό να ακολουθήσουν εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβάλλει την απαγόρευση, αν και αυτό θα τους αφήσει πιο εκτεθειμένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider