Γιατί ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT έχει νικητή την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT έχει νικητή την Κίνα
Η απόφαση πέρα από ηττημένους που σίγουρα είναι η Ευρώπη και φυσικά το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, έχει και νικητές που βρίσκονται στην κινεζική πλευρά

Η απόφαση της Δύσης και της Ευρώπης αργά το Σάββατο να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών για διεθνείς πληρωμές Swift θα προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην οικονομία και τις εταιρείες της Ρωσίας.

Ωστόσο, η απόφαση πέρα από ηττημένους που είναι η Ευρώπη και φυσικά το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, έχει και νικητές που βρίσκονται στην κινεζική πλευρά.

Σήμερα, οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που συνδέονται με το διεθνές σύστημα πληρωμών της Κίνας (CIPS) κατέγραψαν ισχυρό ράλι! Πού οφείλεται αυτό; Στο ότι πλέον έχει ανάψει για το καλά το η συζήτηση ότι το σύστημα CIPS της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για αυτές τις τράπεζες.

Τι είναι το CIPS; Είναι ένα σύστημα πληρωμών που προσφέρει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για διασυνοριακές συναλλαγές γιουάν. Πράγματι, είναι μια κινεζική έκδοση του SWIFT, και μια επιλογή που έχουν στα χέρια τους οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες και που θα αναγκαστούν σύντομα να υιοθετήσουν.

Ως αποτέλεσμα αυτού, μετοχές που συνδέονται με αυτό όπως η Orient Group και η HyUnion Holding κατέγραψαν άνοδο που ξεπερνούσε το 10%, ενώ η Infosec Technologies and Forms Syntron Information ενισχύθηκαν κατά 20%.

Κάπως έτσι μήπως η κίνηση της Ευρώπης και της Δύσης θα έχει ως συνέπεια μια ενίσχυση των δεσμών Ρωσίας - Κίνας μέσω του CIPS...;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider