Σχεδιασμός της ΕΚΤ για συνέχεια της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως collateral μέχρι το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδιασμός της ΕΚΤ για συνέχεια της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως collateral μέχρι το 2024
Μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν έγκριση από το ΔΣ της ΕΚΤ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για συγκεκριμένη χρηματοδότηση μέχρι η περίοδος επανεπένδυσης για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τελειώσει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν έγκριση από το ΔΣ της ΕΚΤ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον Μάρτιο.

Τα μέτρα χαλάρωσης για τις εξασφαλίσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τα αναχρηματοδοτικά εργαλεία, «θα επανεξεταστούν εν ευθέτω χρόνω πριν από τη λήξη τους, τον Ιούνιο του 2022», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Bloomberg.

Τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν σε «σκουπίδια» το 2010, πυροδοτώντας μια κρίση χρέους στην ευρωπαϊκή ήπειρο που κατά διαστήματα απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη. Η χώρα παραμένει δυο βαθμίδες μακριά από το investment grade καθιστώντας τα περιουσιακά της στοιχεία πιο ευάλωτα στις αναταραχές της αγοράς από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ σηματοδότησε μια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική αυτό το μήνα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε περισσότερο από 70 μονάδες βάσης. Για να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά ομολόγων η οποία που θα μπορούσε να κάνει την νομισματική πολιτική πολύ λιγότερο αποτελεσματική καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ έως το τέλος του 2024.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα «θα παραμείνουν επίσης επιλέξιμα ως collateral για τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος την ίδια περίοδο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider