Λαγκάρντ: Θα βλάψουμε την ανάκαμψη αν βιαστούμε να «σφίξουμε» τη νομισματική πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Θα βλάψουμε την ανάκαμψη αν βιαστούμε να «σφίξουμε» τη νομισματική πολιτική
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την θέση πως όλες οι κινήσεις της Τράπεζας θα πρέπει να έχουν σταδιακό χαρακτήρα αν και φρόντισε να είναι καθησυχαστική λέγοντας πως η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί».

Προειδοποίηση για πιθανή «ζημιά» στην ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπτωση «βιασύνης» στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της σε γερμανικό μέσο.

Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», ανέφερε η διοικήτρια, «αντίθετα: αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο».

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την θέση πως όλες οι κινήσεις της Τράπεζας θα πρέπει να έχουν σταδιακό χαρακτήρα αν και φρόντισε να είναι καθησυχαστική λέγοντας πως η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί», υπό το φως των στοιχείων ενός επίμονου και διογκωμένου πληθωρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρωζώνη, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις προς μια αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής και από άλλες κεντρικές τράπεζες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Λαγκάρντ είχε εκπλήξει τις αγορές όταν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων ακόμα και φέτος.

Αλλά η κ. Λαγκάρντ στην συνέντευξη της την Παρασκευή φρόντισε να διευκρινίσει πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες μεγάλες επικράτειες, εννοώντας κυρίως τις ΗΠΑ και την Βρετανία όπου οι κεντρικές τους τράπεζες είναι ένα βήμα μπρος στην διαδικασία αυστηροποίησης.

«Η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ η οικονομία μας απέχει πολύ από αυτό», τόνισε. «Γι' αυτό μπορούμε, και πρέπει, να προχωρήσουμε πιο προσεκτικά. Δεν θέλουμε να πνίξουμε την ανάκαμψη».

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν μια αλλαγή στο επίσημο guidance να υλοποιείται μόλις τον επόμενο μήνα, όταν θα υπάρχουν νέες οικονομικές προβλέψεις και θα επανεκτιμηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ ολοένα περισσότεροι δείχνει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προβλέψεις της Τράπεζας για τον πληθωρισμό.

«Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι είχαμε προβλέψει τον Δεκέμβριο», προέβλεψε η Λαγκάρντ. «Θα το αναλύσουμε τον Μάρτιο και θα πράξουμε από εκεί και πέρα».

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα μόνο εάν οι μισθοί υπερβούν «σημαντικά και επίμονα» αυτό το ποσοστό.

«Δεν το βλέπουμε καθόλου αυτή τη στιγμή», προσέθεσε. «Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι μισθολογικές διεκδικήσεις είναι πολύ ήπιες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider