Κνοτ (ΕΚΤ): Ακόμα και τον Οκτώβριο η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Ακόμα και τον Οκτώβριο η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η αύξηση είναι συνήθως κατά 25 μονάδες βάσης και «δεν έχω λόγο να σκεφτώ διαφορετικά αυτή τη φορά», είπε σε συνέντευξή του.

Ακόμα και εντός του τέταρτου τριμήνου του 2022 «βλέπει» την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μέλος της, Κλάας Κνοτ, με τη δεύτερη να εκτιμάται την άνοιξη του 2023.

Η αύξηση είναι συνήθως κατά 25 μονάδες βάσης και «δεν έχω λόγο να σκεφτώ διαφορετικά αυτή τη φορά», είπε σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση.

Ο Κνοτ, ένας από τους πιο «επιθετικούς» αξιωματούχους της ΕΚΤ, στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, καθώς εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από το 4% για μεγάλο μέρος του 2022.

«Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός προκαλείται εσωτερικά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η πλειοψηφία του πληθωρισμού προέρχεται από το εξωτερικό, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα έκανε μια στροφή, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ -- αντιμέτωπη με τον ταχύτερο πληθωρισμό από τη δημιουργία του ευρώ -- να μην αποκλείει πλέον την αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενισχύθηκε και έφτασε στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, παραμένοντας υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider